Триеналето на графичните изкуства представя творби на автори от 30 страни

Художникът Камен Старчев беше отличен с Голямата награда на Седмото триенале на графичните изкуства - София 2014, за творба от серията „Пречиствателни станции” - част II (2013). Снимка: © Галина Найденова-Митерман (Galia)СОФИЯ. Художникът Камен Старчев (Kamen Starchev) стана е лауреат на Голямата награда от Седмото триенале на графичните изкуства – София 2014 (Seventh International Print Art Trienial 2014 – Sofia), което беше открито на 10 ноември в изложбените зали на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6, съобщиха от организацията. Най-големият форум на графиката, който се провежда в България, ще продължи до 30 ноември т.г.


По време на откриването бяха обявени и четири равностойни награди на спонсорите на триеналето, които отидоха при българските художници Васил Колев (Vasil Kolev), Димо Колибаров (Dimo Kolibarov) и Красимир Добрев (Krasimir Dobrev) и при Владимир Миланович (Vladimir Milanovich) от Сърбия. С наградата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” беше отличена Марта Лех (Marta Lech) от Полша, която получи и приза на СБХ за млад автор, а Съюза на колекционерите в България награди художника Сусуму Ендо (Susumo Endo) от Япония.

Международното триенале на графичните изкуства, което има 20-годишна история, се утвърди като актуална платформа за съвременна световна графика и е сред значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства в България, допълват от СБХ, организатори на събитието. Специално за форума, в София пристигнаха водещи съвременни графици като Жозе Гeдес (Jose Guedes) от Бразилия, американецът Хенри Клайн (Henry Klein), Бреда Шкрянец (Breda Škrjanec) от Словения и носителят на Голямата награда от шестото издание на триеналето, което проведе през 2011 - Марк Фризинг (Marc Frising) от Люксембург, който представя и своя самостоятелна изложба.

„Здравейте, г-н Бел” (Hello Mr.Bell), 2013 - една творба на Красимир Добрев, която беше оценена високо от журито и публиката. Снимка: СБХ © Красимир Добрев Седмото триенале на графичните изкуства е най-мащабното събитие у нас свързано с изкуството на графичния отпечатък, което представя процесите и тенденциите в тази област. Форумът показва стотици произведения на автори от 30 държави, както и още три великолепни съпътстващи изложби от Бразилия, САЩ и Словения.

Куратор на изложбата „Дигиталното говорене” е Жозе Гедес, който казва: „Проектът, включен в Седмото международно триенале на графични изкуства в София, е съставен от визуални артисти от различни поколения и направления, резултатът от чиито графики, създадени с компютър, не би могъл да бъде постигнат по друг начин. Колекцията акцентира върху творби, в които се използват фотографски изображения, с по-голям или с по-малък процент на дигитална обработка, заместваща традиционните графични техники. Нейната цел е да покаже колко тънка е линията между фотографията, живописта, рисунката, скулптурата и графиката.”

По повод проекта си „Словенски акции”, д-р Бреда Шкрянец споделя: „Избрах шест съвременни художници, които да представят графичното изкуство на Словения по време на триеналето в София. Двама от тях са добре известни автори, представители на средната възраст, докато останалите четирима, основно жени, принадлежат на младото поколение, което е много продуктивно и непрестанно търси възможности за изява пред публика. Разбира се, тази селекция не може пълно да отрази развитието и движенията в графичните изкуства в Словения, но предлага поне бегъл поглед към това, което се случва в момента в областта на графиката в тази част на света. Смятаме, че артистите рядко избират графиката просто заради страстта си към този метод на изява и доста по-често, защото това, което те лично искат да представят най-точно може да бъде изразено посредством графичните техники.

Освен това забелязваме, че интересът към новите технологии е много голям. Те все по-широко се приемат като един удобен инструмент в процеса на формиране на изображението, и все пак се вижда, че артистите продължават да се обръщат и към традиционните техники.”

„Мимолетната вечност на детската мечта” 11 на Марк Фризинг (Marc Frising) от Люксембург - носител на Голямата награда от триеналето през 2011 г., който сега представя своя самостоятелна изложба. Снимка: СБХ © Marc FrisingПроф. Хенри Kлейн разказва за експозицията „Съвременна американска графика”: „Когато поех тази кураторска отговорност, казах на организаторите, че бих предпочел да събера автори-графици, чието творчество представя най-добре сферата на графиката в САЩ и би било от особен интерес за българската публика. Обещах да потърся най-доброто, което бих могъл да осигуря от професионална и концептуална гледна точка, на автори използващи традиционни и/или авангардни технологии. Освен това, че ще се стремя да включа творческото използване на дигитални технологии, няколко много големи творби, малко съвместни работи, изкуството на авторската книга, и няколко триизмерни инсталации. И накрая бих обяснил, че една от характеристиките на американската графика е приемането на чуждестранни графици, които са превърнали Щатите в свой дом. Вие можете да прецените дали съм успял да изпълня това, което си бях поставил като цел.”

В теоретичната част от програмата на Седмото международно триенале на графичните изкуства, водещо събитие беше дискусията „Съвременната графика – между класическите и дигиталните технологии”, която се проведе на 11 ноември.

„Графичният отпечатък, днес, черпи енергии от нанесените с шаблон партизански графики на анонимните улични художници, от официално спонсорираните билбордове, от различните комбинации от присвоени или намерени материали, от печатните MDF плоскости, тапети и обекти с отпечатани върху тях изображения, от експерименталната симбиоза на техниките за отпечатване с изразните възможности на живописта, скулптурата, модата, дизайна, архитектурата и киберпространството. Всичко това превръща днес графичния отпечатък повече от всякога в място с неизтощим потенциал за философска и естетическа реторика,” пише проф. д-р Петер Цанев (Prof. Dr. Peter Tzanev) в увода на каталога на триеналето, а организаторите обобщават: „…Вече можем да говорим за установяване на една традиция, чрез която се допринася за позиционирането на съвременната българска визуална култура в международен контекст и поставя София сред влиятелните графични средища.”

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1593-trienaleto-na-grafichnite-izkustva-predstavia-tvorbi-na-avtori-ot-30-strani.html