България си взе сбогом с великия Иван Абаджиев


Снимка: ММС

България се сбогува с една цяла епоха в спорта. Близки, приятели и състезатели от няколко поколения изпратиха в последния му път Иван Абаджиев.

Старшията почина на 25 март на 85-годишна възраст. Поклонението започна тази сутрин в 10:00 часа във входната зала на националния стадион „Васил Левски“.

Щангист №1 на миналия век – Наим Сюлейманоглу, пристигна специално от Турция, за да се прости с Иван Абаджиев. Той бе и един от първите пристигнали на поклонението преди самото то да започне.

„Господин Абаджиев като треньор и като човек беше велик. 8 години сме работили заедно. Световните и олимпийски медали ги дължа на Абаджиев“, каза Сюлейманоглу, цитиран от БНТ.

„Той ме откри, той ме направи състезател, той ме направи и треньор. Изобщо той ми беше като втори баща“, заяви пък Нураир Нурикян.

„Той промени цялата методика в България, за да могат българските щангисти да печелят медали. Той промени и методиката в целия свят. Още веднъж му благодаря за това, което постигнах като спортист“, каза Янко Русев.

„Той бе един велик българин, наш баща, учител. Бих посъветвал младите спортисти и треньори да се върнат към неговата методика. Методиката на Иван Абаджиев, която донесе успехи на целия български спорт и която носи успехи в момента в чужбина. Само в България не се работи по неговата система“, сподели Пламен Аспарухов.

„Каквото и да се каже за него, ще бъде малко. Един от най-големите мъже на България си отиде. А треньорството е след това“, каза Нешка Робева.

Да си кажат последно сбогом с големия Иван Абаджиев пристигнаха още имена на родните щанги като Неделчо Колев, Иван Иванов и Пламен Аспарухов, така и величия от други спортове, сред които Валентин Йорданов, Йораднка Благоева и Надка Голчева.

Source Article from http://insport.bg/2017/03/30/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%B7%D0%B5-%D1%81%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC-%D1%81-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B0/?utm_source=rss&utm_medium=rss