Катерина Медичи изпълва с демоничен блясък „Предсказанието” на Дюма-баща

Фрагмент от портрет на Катерина Медичи (Catherine de Médicis; 1519-1589), нарисуван от анонимен художник между 1547 и 1559 г. Днес картината се намира в галерия „Уфици” във Флоренция. Снимка: commons.wikimedia.orgИК „Персей” издаде за първи път на български прочутия роман, който разказва предисторията на „Кралица Марго”.

СОФИЯ. Преди година издателска къща „Персей” предизвика небивал възторг сред почитателите на Александър Дюма-баща (Alexandre Dumas, père; 1802-1870) като им предложи неговия документален шедьовър „Борджиите” (Les Borgia), част от поредицата „Знаменитите престъпление” (Crimes célèbres; 1839-1856). Година по-късно, с логото на издателството, на българския книжен пазар излезе друг „бестселър” на знаменития френски писател – „Предсказанието” (L’Horoscope; 1858)


…Властолюбивата и амбициозна кралица и отровителка Катерина Медичи (Catherine de Médicis; 1519-1589) - една от най-противоречивите фигури в световната история, изгрява с целия си демоничен блясък в този роман на Дюма-баща. Мнозина литературни изследователи смятат, че книгата поставя началото на поредицата за династията Валоа (Valois), чиито крале управляват Франция от 1328 до 1589 г. Творбата, която излиза за първи път в превод на български (в поредицата „Световна класика” на ИК „Персей”), проследява завръзката на кървавата трагедия, която ще сполети хиляди хугеноти (протестанти) по време на Вартоломеевата нощ (massacre de la Saint-Barthélemy) на 23 срещу 24 август 1572 г. и която е в центъра на романа „Кралица Марго” (La Reine Margot, 1845).

Франция, средата на XVI в. Крал е младият Франсоа II (François II; 1544-1560), женен за шотландската кралица Мария Стюарт (Mary I Stuart; 1542-1587). Но управлението на страната реално е в ръцете на кралицата-майка – Катерина Медичи…

За да се спасят от проливен дъжд, херцог Дьо Гиз (duc de Guise; 1550-1588), маршал Дьо Сент Андре (Jacques d’Albon, Seigneur de Saint Andre (c. 1505-1562) и принц Дьо Конде (Louis de Bourbon a.k.a. prince Louis de Condé; 1530-1569) се отбиват в мизерна крайпътна кръчма. Там подслон ще потърси и една циганка, която решава да им предскаже бъдещето. Предсказанието е фатално не само за тримата велики мъже, но и за съдбата на кралството. В мрачната кръчма принц Дьо Конде вижда за пръв път красивата Шарлот, дъщеря на маршал Дьо Сент Андре и годеница на най-големия син на херцог Дьо Гиз. Независимо от безбройните си победи на нежния фронт, принцът се влюбва безпаметно в нея. Дълго време след това любовта на Дьо Конде е все по-силна, ала неотстъпчивостта на госпожица Дьо Сент Андре – все по-голяма. Каква е причината, ще стане ясно, когато тайна любовна бележка, попаднала в случайни ръце, се оказва малкото камъче, което ще преобърне колата на цяло едно кралство и ще превърне приятели във врагове, разкриват част от сюжета на „Предсказанието” от ИК „Персей”.

Днес, Александър Дюма-баща е сред най-продаваните френски автори в света и най-екранизираният (с над 200 филма по негови творби). Малко известен факт е, че той е квартерон – неговата баба Мария-Селест е чернокожа робиня, а дядо му - маркиз Александър-Антоан Дави дьо ла Пайетери, e аристократ и генерал. Не може да се отрече, че този смесен произход вреди през целия живот на писателя, но затова пък успехът му е сензационен за времето си.

Дюма е на гребена на вълната с романи в подлистници, които преживяват истински бум в средата на ХIХ век. Така излизат неговите шедьоври „Тримата мускетари” (Les Trois Mousquetaires, 1844), „Граф Монте Кристо” (Le comte de Monte Cristo, 1844-1845) и „Кралица Марго”, разказващ за Маргарита дьо Валоа (Marguerite de Valois; 1553-1615), която е дъщеря на крал Анри II (Henri II; 1519-1559) и на Катерина Медичи.

Но проблемът на писателя е, че живее екстравагантно и нашироко (например, сам си построява замък „Монте Кристо”). Печели страшно много от книгите си, но още повече харчи. Има няколко незаконни деца, които признава – сред тях е Александър Дюма-син (Alexandre Dumas fils; 1824-1895), авторът на великолепната повест „Дамата с камелиите” (La Dame aux Camélias; 1848).

Александър Дюма е един от първите изследователи, които задълбочено проучват голям обем документални извори и след това написва редица исторически трудове - например, за скандалната фамилия Борджии. Тук не важи знаменитото правило на писателя, че историята е просто пирон, върху който закачва произведението си. Напротив, в книгата си „Борджиите”, Дюма доказва, че е не само превъзходен писател, но е и добросъвестен изследовател, който дава реална представа за личности като папа Александър VI (Alessandro VI; 1431-1503) и неговите деца Чезаре (Cesare Borgia; 1475-1507) и Лукреция Борджия (Lucrezia Borgia; 1480-1519). А тяхната история е достатъчно интересна сама по себе си, за да има нужда от разкрасяване…

Но Александър Дюма е любимец на много поколения читатели най-вече заради романите си с обаятелни герои, заплетена интрига, превъзходен диалог и динамично действие. Да защитиш честта на кралицата и да си способен да направиш всичко за приятелите си, е не само вълнуващо преживяване, но има и възпитателен ефект, такива „мускетарски” приключения те учат на доблест и смелост, на мъжество и себеотрицание, припомнят издателите.

Наред с мускетарската романна серия за дАртанян: „Тримата мускетари”, „Двадесет години по-късно” (Vingt ans après, 1845) и „Виконт Дьо Бражелон или Още десет години по-късно” (Le Vicomte de Bragelonne, ou Dix ans plus tard, 1847), особено популярна е и другата романна поредица на Дюма, разказваща за династията Валоа. Най-известният роман от серията е „Кралица Марго”, който е издаван многократно у нас, докато „Графиня Дьо Монсоро” (La Dame de Monsoreau, 1846) и „Четиридесет и петимата” (Les Quarante-Cinq, 1847) се появиха сравнително късно в превод на български. А романът „Предсказанието” сега за пръв път става достояние на българските почитатели на литературата.

Автор: Александър Дюма; заглавие: „Предсказанието” (предисторията на „Кралица Марго”); жанр: исторически роман; страници: 320; ISBN 978-619-161-042-6; цена: 11.98 лв.; Снимка: © ИК „Персей”Според описаните исторически събития, действието на книгата предшества трите книги за династията Валоа, въпреки че романът обаче е написан от Дюма десет години по-късно – първото му издание е от 1858 г.

Произведението разказва за времето непосредствено преди избухването на религиозните войни между католици и хугеноти във Франция, продължили от 60-те години до края на XVI в., сред главните герои е Катерина Медичи, вдовицата на крал Анри II Валоа и кралица-майка, тя управлява Франция в продължение на три десетилетия, време, в което нейните синове се качват на престола един след друг: Франсоа II, Шарл IX (Charles IX; 1550-1574) и Анри III (Henri III de Valois; 1551-1589). След смъртта на последния династията Валоа е заменена от Бурбоните (Bourbon), когато крал става Анри IV (Henri IV; 1553-1610), съпругът на кралица Марго, на която Дюма посвещава един от най-прочутите си романи.

В „Предсказанието” читателят за първи път среща героите на тази епоха – Катерина Медичи и безволевия й син Франсоа II, херцог Дьо Гиз, принц Дьо Конде и адмирал Дьо Колини (Gaspard de Coligny de Chatillon; 1519-1572), които са реални исторически личности.

Действителен е и образът на маршал Дьо Сент Андре – значим политик и военачалник, който се издига от придворен благородник до маршал и губернатор на Лион, където се проявява като безпощаден противник на хугенотите, конфискува имуществото им в името на краля, но много от случаите задържа част от богатствата им за себе си. Заедно с херцог дьо Гиз и конетабъл Монморанси (Anne Ier de Montmorency; 1492-1567) той застава начело на най-крайните католици…

Дъщеря му Маргьорит (в книгата е наречена Шарлот) е придворна дама при Катерина Медичи и се прочува както с любовните си похождения, така и с амбициите си да си осигури изгоден брак. Първоначално тя прави опит да се омъжи за принц Дьо Конде, после за Анри дьо Гиз, докато накрая става съпруга на манастирски настоятел, когато успява да принуди да се откаже от сана си.

Робърт Стюарт (Robert Stuart) също е реална историческа личност – шотландски протестант, който действително убива президента католик Минар (president Minard).

В романа „Предсказанието”, в своя типичен стил, Дюма успява да вплете реалните герои и събития в сюжет, чийто основен двигател са фаталната предопределеност и любовните терзания на принц дьо Конде. Предсказанието на старата циганка е съдбовно не само за херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде, но и за участта на Франция….

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1595-catherina-medichi-izpalva-s-demonichen-blyasak-predskazanieto-na-dumas.html