Публикуваха най-пълния онлайн каталог с живописни творби на Пол Сезан

Сайтът, посветен на творчеството и живота на френския постимпресионист Пол Сезан (1839-1906), засега представя 940 негови картини. Снимка: © Screenshot of cezannecatalogue.comНЮ ЙОРК. Най-мащабният интернет-проект в света с творби на знаменития френски постимпресионист Пол Сезан (Paul Cézanne; 1839-1906) - cezannecatalogue.com, вече е активен и е на разположение на почитателите на изобразителното изкуство. The Paintings of Paul Cézanne, an online catalogue raisonné представя във висока резолюция (hi-res) всички известни живописни творби на художника, чиито общ брой е 940 и обхващат периода от 1860 г., когато той е 21-годишен, до 1906 г.


Автори на интерактивния каталог са Валтер Файлхенфелд (Walter Feilchenfeldt), Джейн Уорман (Jayne Warman), които работиха с арт дилъра Джон Риуълд (John Rewald) за специалния каталог „Картините на Пол Сезан” (New York: Harry N. Abrams Pub., 1996), и Дейвид Нeш (David Nash) – съосновател и съсобственик на галерия Mitchell-Innes & Nash в Манхатън. Реализацията на сайта е дело на компанията panOpticon, специализирана в областта на онлайн арт каталозите.

Сайтът има великолепен изчистен и четивен дизайн, има с перфектна навигация (за търсене могат да бъдат използвани думи на английски и френски език), а публикуваната информация е толкова подробна, че ще удовлетвори и най-претенциозните потребители.

В отделните секции ценителите могат да намерят изчерпателна биография на артиста, за която е използвана статията „Хронология” (Chronologie) на Изабел Кан (Isabelle Cahn) от каталога за изложбата Paul Cézanne: Une Rétrospective в Париж през 1995 г., както и сведения за огромния брой изложби с произведения на Сезан. Разходката във времето започва от първото му самостоятелно представяне в галерията на легендарния търговец на картини Амброаз Волар (Ambroise Vollard; 1866-1939) през номеври-декември 1895 г. (тогава артистът показва на ротационен принцип около 150 творби), през голямата Rétrospective doeuvres de Cézanne по време на парижкия Есенен салон в Гран Пале (1-22 октомври 1907 г.) и, засега, стига до последната пътуваща експозиция – Cézanne and the Modern: Masterpieces of European Art from the Pearlman Collection, която от 25 октомври 2014 до 11 януари 2015 г. показва High Museum of Art в Атланта, САЩ, а след това заминава за Ванкувър, Канада…

Създателите на проекта са използвали над 20 хиляди референции за различни публикации в медиите, а текстовете за Сезан са повече от 2000 и техният списък се допълва всекидневно.

В онлайн каталога е отделено значително място и за колекционерите на големия постимпресионист. Авторите му припомнят, че сред първите, които са впечатлени от творчеството на Сезан, са колегите му Пол Гоген (Paul Gauguin; 1848-1903), Камий Писаро (Camille Pissarro; 1830-1903), Клод Моне (Claude Monet; 1840-1926), Едгар Дега (Edgar Degas; 1834-1917), Огюст Реноар (Auguste Renoir; 1841-1919). Те, от своя страна, пък насърчавали хора от обкръжението си като граф Де Комондо (Count Isaac de Camondo; (1851-1911), Виктор Чоке (Victor Chocquet; 1821-1899), Егисто Фабри (Egisto Fabbri; 1828-1894) и много други, да обърнат специално внимание на изкуството на този художник.

В сайта могат да бъдат видени и произведенията на Сезан, които са били собственост на някои от най-авторитетните частни колекции в света през първата половина на XX в., каквито са тези на Корнелис Хугендийк (Cornelis Hoogendijk; 1845-1911?) и Огюст Пелерин (Auguste Pellerin; 1853-1929), както и на търговеца Сергей Шчукин (Sergei Shchukin; 1854-1936), която след болшевишката революция от 1917 г. е национализирана (бел. ред.: сега, деветте творби, могат да бъдат видени в Ермитажа в Санкт Петербург и в Държавния музей за изобразително изкуство „А.С.Пушкин” в Москва).

Днес произведения на художника притежават и обществени колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Япония, Обединеното кралство, Германия и др., но най-голяма е сбирката на Barnes Foundation във Филаделфия, следвана от тази в Musée dOrsay в Париж, припомнят създателите на сайта.

Търсенето в интерактивния каталог с репродукции на Сезан е базиран на основните жанрове, в които е работил художника: пейзажи, портрети, фигурални композиции, натюрморти и „къпещи се”. В сайта са представени и запазени копия по произведения на Ел Греко (El Greco; 1541-1614), Рембранд (Rembrandt Harmenszoon van Rijn; 1606-1669) и Йожен Дьолакроа (Eugène Delacroix; 1798-1863); етюди и картини, рисувани по творби на Писаро, Реноар и Арман Гийомен (Armand Guillaumin; 1841-1927), както и по пощенски картички и изрезки от списания…  

В близко бъдеще каталогът ще бъде допълнен от рисунки и акварели на Сезан, както и от пощенски картички и фотографии от местата, където той е живял и работил. Създателите на сайта се надяват, че собствениците на произведения, които сега не са представени, ще се свържат с тях и ще ги подкрепят при актуализирането на информацията. Същото се отнася и за изследователите на творчеството на френския художник – от cezannecatalogue.com смятат, че ако те споделят проучванията си, по този начин изкуството му ще стане още по-достъпно и по-разбираемо…

В момента, картините на Пол Сезан са едни от най-скъпите в света. Както artnovini.com написа, през зимата на 2012 г., един от петте варианта на сюжета „Картоиграчите” (Les joueurs de carte; 1895), беше купен от кралското семейство на Катар за 250 млн. USD и стана най-скъпото произведение на изкуството продадено на частен търг.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1601-publikuvaha-nai-pulnia-online-catalog-s-jivopisni-tvorbi-na-paul-cezanne.html