Анонимен ценител купи фотографията „Фантом” на Питър Лик за 6.5 млн. USD

Фрагмент от черно-бялата фотография „Фантом” (Phantom) на австралиеца Питър Лик (Peter Lik) е най-скъпата снимка в света. Снимка: PRNewsFoto/LIK USAЛАС ВЕГАС. Снимката „Фантом” (Phantom) на австралийския фотограф-художник Питър Лик (Peter Lik) беше продадена на анонимен колекционер в Лос Анджелис за сумата от 6.5 млн. USD, съобщи lenta.ru, като цитира The Guardian. Тази творба стана най-скъпата фотография в света, като измести от първото място снимката „Рейн” II (Rhein II; 1999) на германеца Андреас Гурски (Andreas Gursky; 1955), която през ноември 2011 г. в Christies New York беше продадена за над 4.33 млн. USD.


Лик е заснел „Фантом” в Каньона на антилопата (Antelope Canyon) в Аризона, САЩ. Фотографията е запечатала светлинен лъч, който се спуска в пещера през малък отвор, а изпаренията във въздуха създават илюзията за призрачно видение…    

Питър Лик е роден през 1959 г. в Мелбърн. С професионална фотография се занимава от 30 години и е носител на редица авторитетни награди. Снимал е в цял свят.

Според изданието, което се позовава на публикация в prnewswire.com, същият колекционер е собственик и на още две произведения на Питър Лик: „Илюзия”(Illusion), което е купил за 2.4 млн. USD и „Вечни настроения” (Eternal Moods) - за 1.1 млн. USD.


Австралийският фотограф има общо четири творби в Топ 20 на най-скъпите снимки, продавани някога.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1618-anonimen-cenitel-kupi-fotografiata-phantom-na-peter-lik-za-65mln-usd.html