Дом „Витгенщайн” попадна в „Тайните градини на…”

Четвъртото издание на „откритата и пътуваща” изложба „Тайните градини на...” спря в Дом „Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.comНовата софийска галерия „Пентименто” представя 19 български художници във Виена.

ВИЕНА. Една съкровена, загадъчна изложба!.. „Тайните градини на…” (Die geheimen Gärten) - творбите на деветнадесет български художници, селектирани в тази „открита и пътуваща експозиция”, могат да бъдат видени до 22 януари 2015 г. в галерия „Партер” (Galerie Parterre) на Българския културен институт „Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein, Parkgasse 18, 1030 Wien).


За първи път изложбата беше показана през април 2013 г. в софийската галерия „Финес”, след това – през юни т.г., в галерията на Съюза на българските художници в Пловдив, а през ноември – в новооткритата столична галерия „Пентименто” (ул. „Гладстон” 8), която е и съорганизатор на нейното четвърто издание.

Експресивен „кът” от „Тайните градини на...” Снимка: © Мариана МариноваИзложбата „Тайните градини на…” е кураторски проект на художничката Миглена Александрова, в който се представят български автори с ярко изявено присъствие в съвременното изобразително изкуство, както в България, така и в международен аспект. В културния ни институт във Виена свои произведения показват Анжела Минкова, Атанас Атанасов, Атанас Ташев, Веселина Томова, Веселин Дамянов, Вихрони Попнеделев, Вълчан Петров, Гълъб Гълъбов, Даниела Зекина, Иван Милев, Иван Стратиев, Мариана Маринова, Марио Николов, Матей Матеев, Михаела Иванова, Мими Добрева, Орлин Атанасов, Петър Бояджиев и Чавдар Петров.

Творби на Веселин Дамянов и Гълъб Гълъбов. Снимка: © Мариана МариноваЗамислен преди три години, проектът за пореден (четвърти) път насочва колективната творческата енергия в посока на изследване на интимния свят на твореца. Идеята да представи едно тайно място, в което художникът остава сам със себе си, със своите мисли, емоции и очаквания, тръпнейки пред въпроси като „какво от тях, доколко и как да сподели с нас зрителите и ценители на красивото, естетическото и непреходното”, не спира да поражда нови, все така оригинални и задълбочени художествени решения. Градината като удоволствие за цял живот, като място за размисъл, за почивка или като един ограничен и защитен оазис, където се раждат реални и митични същества, причудливи форми и ярка цветност. Разказаните истории си заслужават – те са живи, искрени и опияняващи. Една малка вселена от нежност, романтика и експресии, вселена, в която колкото и странно да звучи, не само съжителстват, но взаимно се допълват класическата реалистична изобразителност и илюстративност, модернистичните тенденции и абстрактната визия.

Разходка из „Тайните градини на...” графиката и рисунката... Снимка: © Мариана МариноваВ идеята на проекта е заложено, към всяка следваща изложба да се присъединява още един автор, местен или постоянно пребиваващ в съответния град или държава. В сегашното издание на „Тайните градини на…”, този художник е Марио Николов, който от почти две години живее и работи в Австрия, а от септември 2013 г. е във Виена. Той подсили вече разсекретената колекция от градини на изкуството с няколко произведения, пренасящи ни в свят, където творческата сила и висота на въображението преливат в професионалното отношение, целеустременост и постоянство…

Накратко, ето какво казват за „Тайните градини на…” някои от участниците в изложбата:

Атанас Ташев: „Моите градини са морски, пролетни, летни, тропически, слънчеви, цветни – синтез между природното и човешкото.Те са живописна реалност, родена от съзерцание, размишление и преживяване на всекидневния живот и природата.”

Веселин Дамянов: „Има места, които много харесвам, които искам да обитавам. Но има едно място, което не мога да напусна и то е моят земен рай. В него отглеждам мечтите си.”

Гълъб Гълъбов: Тайни градини” е състояние на духа, което не можеш да преодолееш, опит да откриеш равновесна среда, която отлага усещането за безпомощност.”

Даниела Зекина: „Моите „тайни градини” са градините на моето въображение и градини на вдъхновение... Моите герои са алегории на вдъхновението и изображения-алегории на различните изкуства (поезия, музика, танц, театър…).”

...и на живописта. Снимка: © Мариана МариноваМарио Николов: „Съществуването на пълна Хармония, тук на Земята, е по-скоро фикция. Но колкото е по-невъзможна, толкова е по-желана. Като забранения плод, който Ева откъсва от Дървото на Познанието и дава на Адам… Картините ми „Без име. Анонимни градини” олицетворяват сакралното Пространство на себепознанието, на себетърсенето, където не конкретният човек, а човечеството (тук имената няма значение) познава/търси себе си в Божията любов… „Едемската градина” пък е обобщен абстрактен символ – изчистен от всякакви детайли (фрагменти), и е опит за усещане (докосване) на (до) Божествената красота…”

Мими Добрева: „Моите „тайни градини” са идея за място – специално, тайно, красиво, страшно, вълнуващо. Място за усамотение, но и за размишление и медитиране, място за вглеждане, осъзнаване и  идентифициране. Много лично място.”

Михаела Иванова: „В моите „тайни градини” пазя и подреждам разни образи и обобщения на света. Когато се разхождам из тях, обикалям безкрая.”

Петър Бояджиев: „С моите изображения („Тайни градини”) се опитвам да споделя своето лично виждане за нашето ежедневие и посочвам алтернативен изглед на реалността.”

Сега, когато в Дом „Витгенщайн” „Тайните градини на…” са представени по забележителен начин за четвърти път, не ще и съмнение, че това е един проект с безкрайни възможности за развитие и бъдеще…

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1620-dom-wittgenstein-popadna-v-tainite-gradini-na.html