Черна неделя за турските опозиционни медии – арестуваха 24 журналисти

Протестът на журналистите от вестник Zaman срещу арестите на техни колеги. Снимка: Screenshot of zaman.com.trИЗМИТ. Президентът на Турция, Тайип Ердоган (Tayyip Erdogan), нарече задържането на журналистите от вестник Zaman на 14 декември ответна реакция на „мръсните машинации” на политически врагове. Според турския лидер, случилото се няма нищо общо с нарушаването на свободата на средствата за масово осведомяване, пише lenta.ru, като цитира агенция Reuters.


Ердоган призовал европейските си колеги, разкритикували задържането, да не се бъркат в чужди работи. „Нас не ни вълнува, какво ще каже ЕС, ще ни приеме ли членството. Моля ви, оставете своята мъдрост за себе си” - казал президентът.

По-рано от ЕС предупредиха, че нападението на медии не съответства на европейските ценности.

В резултат на спецоперацията, проведена в неделя, в Турция бяха задържани 24 души, като сред тях е и Екрем Думанли (Ekrem Dumanli) – главен редактор на опозиционния вестник Zaman.

За операцията срещу турски медии съобщи още в четвъртък блогъра Fuat Avni, който се позова на източник от правителството. Масовите арести бяха извършени в навечерието на годишнината от избухването на корупционния скандал, в който беше замесено името на Ердоган.

Акцията на полицията била насочена към сътрудниците на Zaman, Samanyolu TV, Taraf, които според властите са свързани с ислямисткия проповедник Фетхула Гюлен (Fethullah Gülen). Турският президент обвинява Гюлен в организирането на протестни акции и подготовка на държавен преврат, по образец на т.нар. „цветни революции”, припомнят медиите.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1622-cherna-nedelya-za-turskite-opozicionni-medii-arestuvaha-24-journalisti.html