25 цитата на великия Луис Бунюел – днес е Международния ден на киното!

Снимка: © artnovini.comВИЕНА. Днес, 28 декември, светът отбелязва Международния ден на киното! По този повод, artnovini.com ви предлага да си припомним* 25 цитата на испанския режисьор Луис Бунюел (Luis Buñuel Portolés; 1900-1983) – един от най-великите кинематографисти в историята на киното, и ярък представител на сюрреализма в храма на Десетата муза.

Бунюел е режисьор на 35 филма, сред които са шедьоври като „Андалуското куче” (Un chien andalou; 1929) – в съавторство с гениалния художник Салвадор Дали (Salvador Dali; 1904-1989), „Златният век” (Lage dor; 1930), „Назарин” (Nazarín, 1958) и „Тристана” (Tristana, 1970) – по безсмъртните романи на Бенито Перес Галдос (Benito Pérez Galdós; 1843-1920), „Виридиана” (Viridiana; 1961), „Ангелът унищожител (El Ángel Exterminador, 1962), „Симон пустинникът (Simón del desierto, 1965), „Дневникът на една камериерка” (Le Journal dune femme de chambre, 1964), „Дневна красавица” (Belle de Jour, 1967) с прекрасната Катрин Деньов (Catherine Deneuve) – награда „Златен лъв” от Венецианския кинофестивал (1967), „Дискретният чар на буржоазията” (Le Charme discret de la bourgeoisie, 1972) – „Оскар” (Oscars®) за чуждоезичен филм, и „Този неясен обект на желанието” (Cet obscur objet du désir, 1977) – и в двата филма участва легендарният испански актьор Фернандо Рей (Fernando Rey; 1917-1994)…


Паметникът на Луис Бунюел в Centro Buñuel Calanda. Снимка: © José Antonio Bielsa Arbiol* * *

- Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството.

- Времето не променя нещата. Човек живее в себе си. Пътешествията не съществуват.
цитат от автобиографията на режисьора -
„Последен дъх (Mon dernier soupir; 1982)

- За да се достигне красотата, винаги са необходими три условия: надежда, борба и обладаване.
цитат от автобиографията на режисьора -
„Последен дъх

- Бедните работници. Мамени и на всичко отгоре бити! Работата е проклятие, Сатурно! Долу работата, която трябва да вършиш, за да преживяваш. Тази работа не ни прави чест, както твърдят - тя само пълни търбусите на свините, които ни експлоатират. Затова пък онази, която вършиш за удоволствие и по призвание, облагородява човека. Би трябвало всички да могат да работят така. Виж ме: аз не работя. И да ме обесят, пак няма да работя. А виждаш, живея - живея зле, но без да работя.
от филма „Тристана

- Бог и Родина – безпогрешна двойка, чийто рекорд, що се отнася до гнет и пролята кръв, не може да бъде надминат от никого.

- Слава Богу, все още съм атеист.

- Възрастта е нещо, което няма значение, освен ако не сте… кашкавал (сирене).

- Ако в тази минута някой ми докаже, че Бог, в цялото негово сияние, съществува, това не би променило нито един аспект от моето поведение.

- Не харесвам зрелището на смъртта, но заедно с това то ме привлича.

- Харесвам шума от дъжда. За мен това е напомняне за нещо изключително прекрасно. Слушам шума от дъжда през своя слухов апарат, но той не е предишният. Дъждът създава велики нации.

- Сюрреалистите ги беше малко грижа за това, че за да влязат в историята на литературата и живописта, най-напред трябваше да преправят света и да променят живота – и това беше най-важното и неосъществено тяхно желание.

- Независимо от отвращението ми към пресата, с удоволствие бих излизал от гроба си на всеки десет години и бих си купувал няколко вестника.

- Обичам и едновременно с това не обичам паяците. Тази мания споделям със своите сестри и братя. Моите чувства биха могли да бъдат сравнени едновременно с привличането и с отвращението. По време на семейните ни сбирки, можехме с часове да говорим за паяците, пребягвайки до подробни и ужасни описания.

- Обичам маниите. Понякога разказвам за някои от тях. Те помагат да живееш. Мъчно ми е за хората, които ги нямат.

- Харесвам усамотението, но при условие, че приятелите ми идват от време на време да поговорим за това-онова.

- Обичам да похапвам рано сутрин. Лягам рано и ставам късно. В този смисъл, не приличам на испанец.

- Обичам точността. Навярно, това е мания. Не си спомням някога да съм закъснявал. Ако пристигна по-рано – разхождам се наблизо докато не дойде минутата, в която трябва да почукам на вратата.

- Обичам севера, студа и дъжда. В този смисъл съм истински испанец. Роден в страна, където е много топло, не зная нищо по-хубаво от огромните влажни гори и мъглите.   

- Не обичам политиката. Вече четиридесет години нямам никакви илюзии. Повече не й вярвам.    

- Ненавиждам вестникарските фотографи.

- Ненавиждам рекламата и се старая да я избягвам по всякакъв начин, макар че нашето общество е изградено върху рекламата.

- Ненавиждам тълпата. Наричам „тълпа” всяко сборище, в което има повече от шест човека.

- Презирам педантизма и жаргона.

- Безусловната забрана - много пъти съм го казвал - предизвиква усещане за грях, което може да бъде много сладостно.

- Много обичам Вайда (Andrzej Wajda; 1926). Никога не сме се срещали, но веднъж, по време на един от фестивалите в Кан, той публично заяви, че моите първи филми го вдъхновили да започне да прави кино…

* * *

През 2015 г. – на 22 февруари, светът ще отбележи 115 години от рождението на Луис Бунюел. На този ден, в Лос Анджелис, ще бъдат връчени 87-те награди на Американската академия за филмови изкуства и науки (87th Academy Awards).


* Бел. ред.: Някои от цитатите са от българския и руския раздел на wikipedia.org.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1626-25-zitata-na-velikia-louis-bunuel-dnes-e-mejdunarodnia-den-na-kinoto.html