БКИ в Братислава започва 2015 г. с театрална „наздравица”

В камерния спектакъл „Още едно питие, моля!” участват актрисите Лина Гладийска-Георгиева (вляво) и Анна Петрова, която е автор на пиесата. Снимка: bulgaren.org БРАТИСЛАВА. Камерният спектакъл „Още едно питие, моля!” от Анна Петрова, на режисьорката Тамара Янкова, е първото театрално събитие за 2015 г. от програмата на Българския културен институт (Bulharský kultúrny inštitút) в словашката столица. Представлението, което ще се играе на 14 януари, сряда, в Камерната зала на Културен дом „Ружинов” (Kultúrny dom Ružinov), започва в 18.00 ч., съобщиха от културния институт. 


„Съвременна българска камерна постановка, в която с чувство за хумор се проследява човешкият живот. В един момент сме жертва, в следващия – палач… Как ще оцелеем при дадени обстоятелства, как ще развием положителните качества или недостатъците в личността си, е в наши ръце. Това не е пиеса за алкохолици, а за адреналина в кръвта ни”, казват авторите на спектакъла.

В словашката премиера на пиесата участват актрисите Лина Гладийска – Георгиева, която се превъплъщава в ролята на Красивата, и Анна Петрова, която е Умната…

Анна Петрова работи като актриса в Младежкия театър „Николай Бинев” в София. Има повече от 50 роли в театъра и над 20 в игрални и телевизионни филми. Носителка е на Наградата на Съюза на българските артистите. През 1998 г. е отличена като „Най-добър европейски артист” от фестивала в Сараево; през 2003 г., в Марсилия (Франция), получава награда за творбата си „Кажи здравей на татко”, а през 2012 г., в Казахстан, актрисата взе приз за главна женска роля. Анна Петрова е лауреат от Фестивала на съвременната българска пиеса, а спектакълът й „Всеки цвили подир жената на ближния си” е номиниран за най-добър текст в Литва. Тя е автор на 12 пиеси, които са поставяни 28 пъти в България, Литва и Македония. Член е на Съюза на българските писатели.

Актрисата Лина Гладийска-Георгиева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова. Дипломира се с роли в спектаклите „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир (William Shakespeare, 1564-1616) като Херо, „Чудаци” от Максим Горки (1868-1936) – Зина и „Златният храм” по Уилям Голдмън (William Goldman; 1931), където се превъплъщава като Тери Кларк.

От 1978 до 1984 г. играе във Врачанския драматичен театър, след което се премества в Пазарджишкия театър „Константин Величков”. На тази сцена тя играе Мария в „Процесът срещу богомилите” на Стефан Цанев, графиня Орсина в „Емилия Галоти” (Emilia Galloti; 1772) от Готфрид Лесинг (Gotthold Lessing; 1729-1781), Теа Елвстед в „Хеда Габлер” (Helda Gabler; 1891) от Хенрик Ибсен (Henrik Ibsen; 1828-1906), Мирандолина в едноименната пиеса (Mirandolina or La locandiera; 1753) на Карло Голдони (Carlo Goldoni; 1707-1793) и други.

От 1991 г. живее със семейството си във Виена, където е културен референт на просветната организация „Кирил и Методий”, участва в създаването на студентски театър. Консултант е към Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена, където режисира концерти и представления на деца по различни тържествени поводи.

* * *

Големият словашки актьор Йозеф Кронер (Jozef Kroner) и Боян Ковачев в „Ти, който си на небето”. Снимка: Screenshot of youtube.comСледващата сряда – 21 януари, от 17.00 ч. на „Йесенскехо” 7 (811 01 Bratislava, Jesenského 7), почитателите на българското кино в Братислава ще могат да видят вече класическия филм „Ти, който си на небето” (Ty, ktorý si na nebesiach; 1989) на режисьора Дочо Боджаков (1956) и оператора Иван Варимезов (1942). Лентата е екранизация по великолепната новела „Балада за Георг Хених” (Balada pre Georga Henicha; 1987), чийто автор е писателят Виктор Пасков (1949-2009).

Главните роли в един от най-обичаните съвременни български филми изпълняват големия словашки актьор Йозеф Кронер (Jozef Kroner; 1924-1998) и Боян Ковачев. В драматичната кинотворба участват още: Любен Чаталов, Лили Върбанова, Пламен Сираков, Румен Трайков, Андраш Кончалиев, Калин Арсов, Пенка Цицелкова, Ана-Мария Радичкова и др.

Синопсис:

…50-те години на ХХ в. Старият майстор на цигулки – чехът Георг Хених, преживява последните дни от живота си в приземния етаж на стара къща в София. Самотен и забравен от всички, основателят на българската лютиерска школа среща своя последен ученик – малкия цигулар Виктор. Любознателното момче обича да ходи при стария майстор, да слуша спомените му и приказките за Господ, които той му разказва. Хенрих разкрива прекрасния свят на музиката, нежността и добротата пред талантливото чувствително дете, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля. Ненатрапчиво, но убедително, той обяснява на малкия Виктор, че човек може да бъде физически унищожен, но духовно не може да бъде пречупен…

* * *

Фолклорният ансамбъл „Розсутец” (Rozsutec) е една от най-известните словашки танцови формации. Снимка: © Richard Jochkk за Folklórny súbor „Rozsutec”Какво е общото между българските маскарадни игри и словашките фолклорни танци? Това ще могат да разберат жителите и гостите на… Перник, които, на 30 януари и на 1 февруари, ще посетят проявите от 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри (24. Medzinárodnom festivale maškarných hier – Pernik). Със съдействието на БКИ в Братислава, Културно-информационния център в Перник и Културен дом „Жилина” (Kultúrny dom Žilina), в традиционния форум ще участва един от най-известните словашки танцови състави – „Розсутец” (Rozsutec).

Фолклорният ансамбъл от град Жилина, с художествен ръководител Щефан Муха (Štefan Mucha), е създаден през 1965 г. и е сред най-ярките изпълнители на словашки фолклор. Формацията, в който участват 70 танцьори, е представяла Словакия и Жилина в много местни и чуждестранни фолклорни фестивали и е лауреат на редица престижни награди. Ансамбълът е гостувал в Чехия, България, Холандия, Люксембург, Дания, Белгия, Китай, Австрия, Франция, Швейцария, Испания, Ватикана и др. През 2014 г. фолклорната инструментална група на „Розсутец” е вписана в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство.

* * *

От БКИ в Братислава напомнят, че до 31 януари (събота), ценителите на изобразителното изкуство могат да посетят изложбата-живопис на художника Петър Пиронков.

* * *

Макар че, първата среща от инициативата „Кафене на езиците” (Jazyková kaviareň) на културните и езиковите институти на европейските страни в Братислава, членуващи в Европейския съюз на националните културни институти (EUNIC), вече е история, проявяващите интерес към чуждите езици, биха могли да отбележат в календара си, че на 4 февруари, сряда, от 17.30 до 19.00 ч., в Културен център „Дунай” (KC Dunaj), ул. „Недбалова” 3, 4 ет. (Nedbalova 3, 4. posch.), ще се състои следващия разговор. В приятна обстановка, там ще се срещнете и ще можете да поговорите на български, или на някой друг език, с представители на чуждестранните културни институти в словашката столица, като по този начин ще упражните езиково-комуникативните си способности, казват от БКИ в Братислава.

Българският културен институт в Братислава (811 01 Bratislava, Jesenského 7) е притегателно място за живеещите в Словакия наши сънародници. Снимка: © artnovini.com

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1646-bki-v-bratislava-zapochva-2015-s-teatralna-nazdravica.html