Българин се класира пети на Европейското по петобой за младежи

Явор Пешлеевски завърши престижното пето място на Европейското първенство по модерен петобой за младежи до 21 години в Барселона. Това е едно от най-добрите постижения на България за последните години.

Модерният петобой съчетава спортовете плуване (200 м св. стил), бягане (4х800), стрелба, фехтовка (шпага – всеки срещу всеки) и конна езда (прескачане на препятствия), като от няколко години насам бягането и стрелбата са съчетани в една дисциплина – 4х800м с 4 стрелби между тях, в които състезателите трябва да имат 5 успешни изстрела.

Натоварването е излючително голямо и нестандартно, а спортът е прекалено сложен и скъп.

Явор направи невероятни резултати, като подобри плуването си с цели 2 секудни от предходния си най-добър резултат, игра отлична фехтовка, язди добре, но малко не му достигна на бягането, поради което завърши на 6 секунди зад класиралия се на 3-о място състезател и на 10 секунди от този на 2-о място.

Трябва да се отбележи, че на състезанията по модерен петобой има и квалификационен кръг, след който само най-добрите 36 състезатели се класират за финала. Явор беше един от тях и се представи изключително достойно със своето 5-о място, на крачка от медала.

Квалификационният кръг и финала се провеждат през един ден, което прави възстановяването много трудно, дори невъзможно, тъй като натоварванията са максимални. Пешлеевски е единственият състезател от българския отбор (4 човека), който успя да се класира за финала на състезанието.

Тимът ни за Европейско първенство бе в състав Явор Пешлеевски, Тодор Михалев, Денис Колев и Йордан Гюров.

Source Article from http://insport.bg/2017/06/29/55328/#utm_source=rss&utm_medium=rss