Местят Професионалната гимназия по каменообработване от Кунино в София?

Изглед от знаменитото училище по каменообработване в с. Кунино (и към неговия символ - величественият скален масив „Червеница”), където преди почти 100 години се зароди съвременното българско каменоделие. © artnovini.comВИЕНА / СОФИЯ. Според информация, която се разпространява в социалната мрежа Facebook, българското Министерство на културата смята да премести в София Професионалната гимназия по каменообработване, която се намира във врачанското с. Кунино. Уникалното държавно училище, създадено преди почти век – през 1922 г., е единственото на Балканския полуостров и едно от четирите със същия статут в Европа – останалите са в Чехия, Германия, и Италия.


Засега няма официално потвърждение на тази новина от страна на културното ведомство, но като неин източник се споменава името на член от училищното настоятелство, присъствал на неофициална среща с представители на министерството, на Столична община и на Столичен общински съвет.

Идеята да бъде преместено училището от с. Кунино не е нова. Веднага след 10 ноември 1989 г. от различни инстанции тръгнаха инициативи професионалната гимназия да бъде прехвърлена във Враца или в Мездра. През последния четвърт век периодично се говори и за закриване на училището, но за щастие до подобни драстични действия не се стигна. Всички тези перипетии, както и с години отлагания крайно належащ ремонт на сградния фонд, станаха причина прочутата каменоделска школа в с. Кунино постепенно да губи от своя изключителен авторитет…

През 2004 г. директор на гимназията стана скулпторът Стефан Стефанов, който успя да я „изправи на крака” и на 2 ноември 2006 г. Професионалната гимназия по каменообработване придоби статут на училище по изкуствата към Министерството на културата. От 2007 г. там вече се провежда обучение по професия „Художник” – специалност „Скулптура” и професия „Каменоделец”. Амбицирано да съхрани традициите на българското каменоделство, училищното ръководство заложи на качественото обучение и от няколко години учениците от с. Кунино са като „абонирани” за първите места от Националната младежка изложба-конкурс за изящни и приложни изкуства, организирана от МК.

Според четиримата изтъкнати чешки специалисти, които създават Училището по каменоделие през 1922 г., неговото място е именно във врачанското с. Кунино. © artnovini.com„Преместването на училището в София, би било пагубно за бъдещето му”, коментират запознати с неговата история. „Поредната проява на централизация, със сигурност ще унищожи една уникална традиция”, допълват скулптори и каменоделци, завършили през годините училището в с. Кунино.

На този етап, мотивите на Министерство на културата не са ясни , но е странно Професионалната гимназия по каменообработване да бъде преместена в столицата, където се намират още Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”. Освен това, за никого не е тайна, че обучението по каменообработване изисква изключително специфична учебна среда. Мнозина си задават въпроса, каква ще бъде съдбата и на други „провинциални” училища по изкуствата, като тези в Трявна, Троян, Котел, Широка лъка и т.н.

По непотвърдена, засега, информация, ако каменоделското училище бъде прехвърлено в София, сградата, която ще трябва да обитава, е тази на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” в кв. „Модерно предградие”, която преди година стана обект на драматични спорове.

* * *

Училището по каменообработване в с. Кунино

В Кунино има традиции в каменоделството още от древността. В началото на ХХ век благоприятните предпоставки за развитието на тази интересна и престижна професия нарастват с разкриването на нови находища от висококачествен врачански варовик и построяването на жп линията София-Варна (особено впечатляваща е и уникалната природа в района на селото.) Така съвсем логично в началото на 20-те години се заражда идеята именно тук да бъде построено единственото Училище по каменоделие в България и на Балканския полуостров. По това време, а и сега, в Европа има само четири подобни учебни заведения. С големи заслуги за откриването на училището е тогавашният министър на войната, роденият в Кунино, Коста Томов.

В Каменоделското училище са се обучавали едни от най-известните български скулптори. © artnovini.comПрез 1921 г., със заповед на българското правителство на Александър Стамболийски, е създадено Училището по каменоделие. За негов пръв директор е назначен учителят от Чешкото каменоделско училище в град Хоржице (Sochařsko-kamenická škola v Hořicích) Рудолф Браун. След него идват и други педагози от Чехия – Йозеф Краус, Станислав Кхун, Йозеф Шквара, които полагат основите на „съвременното каменоделие в България”, чиито единствен представител е школата в Кунино.

Официалното откриване е на 2 март 1922 г., а първият випуск е от 10 души. През следващите години броят на учениците нараства значително, като в началото на 80-те години в него вече се обучават едновременно по 40 души за професия „Каменоделец” от област на образование „Изкуства” и около 200 души от област „Машинна обработка”.

Училището по каменоделие (в различните години името му е променяно няколко пъти) дава на България плеяда педагози, художници и архитекти, сред които личат имената на Петър Тоновски, Крум Декеджиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, Гурко Йосифов, Величко Марков, Илия Цеков, Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, доц. Стефан Янакиев, Янаки Кавръков, Маньо Славов, Любен Черкезов, Иван Димчев и много др.

Възпитаници на училището са работили по скулптурната украса на президентството, Министерския съвет, сградата на ЦУМ, хотел „Шератон”, Съдебната палата, Министерството на отбраната, по архитектурното и художественото оформление на големите български градове, националните монументално-скулптурни обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен бряг и т.н.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1651-mestyat-profesinalnata-gimnazia-po-kamenoobrabotvane-ot-kunino-v-sofia.html