Мексикански художници рисуваха в състояние на безтегловност

Участниците в първия космически арт експеримент в Звездното градче. Снимка: bellasartes.gob.mxМОСКВА. Девет мексикански художници рисуваха в състояние на безтегловност, докато бяха на посещение в Звездното градче, съобщи lenta.ru, позовавайки се на РИА Новости. При визитата си си в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин”, те били качени на учебен самолет Ил 76 MDK, който извършвал т.нар. „параболичен полет”. По време на експеримента, художниците девет пъти попадали в безтегловност – за по 30 секунди, или общо 270 секунди.


„Главната задача на нашия експеримент беше да направим опит за обединяване на науката с изкуството. Инициативата да създадат произведения на изкуството в тези условия беше на самите художници”, споделила след учебния арт полет Мария Гарсия Сепеда (María García Cepeda), генерален директор на Националния институт за изящни изкуства (Instituto Nacional de Bellas Artes; INBA) на Мексико.

Преди експеримента всички участници в него били подложени на обстоен медицински преглед, допълва агенцията.

„Това не е само живопис и скулптура, това не е традиционно изкуство, а съвременно изкуство - своеобразен вид инсталация”, каза известната мексиканска художничка Але де ла Пуенте (Ale de la Puente), която участва в проекта. Според нея, не става дума само за физическите предмети, които те са създали в безтегловност, но и за това, какво са изпитвали художниците: усещането за време, какво се случва с човешкото тяло, какво се случва с водата и другите течности, с движенията и с вечното желание на човека да лети, което във „височина” се превръща в „желание за приземяване”… Авторката уточни, че работата по техните произведения е продължила и след излизането им от състояние на безтегловност – „на земята”

Според Едуард Малаян, посланик на Русия в северноамериканската страна, мексиканските художници, за които „винаги са били присъщи новаторските идеи”, са първите артисти в света, които предприемат подобен творчески експеримент…

В Звездното градче художниците са създали 12 творби, които ще бъдат показани в поредица от изложби. Първата – La gravedad de los asuntos, ще бъде открита на 29 януари в Laboratorio Arte Alameda в INBA, Мексико, и ще продължи до 28 март т.г. След това експозицията ще бъде представена в Русия, Словения и САЩ.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1661-mexikanski-hudognici-risuvaha-v-sastoyanie-na-bezteglovnost.html