Платформата ArtClaim ще търси изчезнали произведения на изкуството

Интернет-ресурсът ArtClaim предоставя нови възможности в борбата с нелегалния пазар на изкуство. Снимка: Screenshot from artclaim.comЛОНДОН. Организацията The Art Recovery Group – основана от експерта Крис Маринело (Chris Marinello), смятан за най-известния в света „ловец” на похитени произведения на изкуството, стартира интернет-платформата ArtClaim, която ще регистрира и ще търси изгубени, откраднати и творби с неизяснен произход и автентичност, съобщи artgide.com.


За създаването на ресурса е била необходима една година, време в което са проведени редица консултации със специалисти по арт пазара, юристи и застрахователи. Базата данни на ArtClaim ще предложи на потребителите нови методи за търсене и за систематизиране на произведения на изкуството. Платформата предоставя иновативни възможности за разпознаване на изображенията, като за всеки обект са предвидени по около 500 полета за попълване на данни. Според експертите, това ще позволи да бъде обезпечена по-голяма прозрачност на сделките, ще намали рисковете и ще даде значителна сигурност при установяване на автентичността на творбите.

ArtClaim предлага четири вида услуги: търсене, регистрация на обектите, мигновено оповестяване и управление на колекциите. Според създателите на платформата, всяка седмица тяхната база данни се попълва с около 5000 нови обекта.

През първия месец от работата на ресурса, потребителите ще могат да го използват безплатно, а в бъдеще без такса ще бъде само регистрацията на изгубени и откраднати обекти.

Както artnovini.com написа, пазарът на крадени произведения на изкуството в световен мащаб достига обороти между 6 млрд. и 8 млрд. USD годишно, като тези показатели му отреждат трето място, след продажбите на наркотици и на оръжие.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1664-platformata-artclaim-ste-tarsi-izcheznali-proizvedenia-na-izkustvoto.html