Четирима художници в надпревара за наградата „Владимир Димитров-Майстора”

Владимир Димитров-Майстора, фрагмент от „Автопротрет с шапка”. © vladimirdimitrov-maistora.comКЮСТЕНДИЛ. Четирима български художници: Ванко Урумов (с номинация и през 2014), Ивайло Мирчев, Николай Майсторов и Станислав Памукчиев (с номинация и през 2014), са предложени за Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора”, съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ).


Призът ще бъде връчен на официална церемония, която ще се състои в деня на рождението на Майстора – 1 февруари (неделя), от 11.00 ч., в Художествената галерия (ул. ,Патриарх Евтимий” № 20), носеща името на големия художник.


През 2015 г. членове на журито, председателствано от Любен Генов, са проф. Андрей Даниел, проф. Божидар Бояджиев, Весела Христова-Радоева, Димитър Грозданов, проф. Димитър Чолаков, Красимир Линков, Надежда Кутева, представители на община Кюстендил, на Министерство на културата (МК) и на Контролната комисия на СБХ.

Носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора ще получи статуетка, диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от МК. Бронзовата пластика е изработена от скулптора Кирил Матеев.

По време на церемонията в Художествената галерия ще присъстват лауреати на отличието от предишни години, ръководството на СБХ и на община Кюстендил, представители на Министерството на културата.

На 1 февруари, също от 11 ч., по повод 133 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, ще бъде открита нова постоянна експозиция, а в отделна зала ще бъдат представени негови творби, рамкирани с дарение от Свилен Блажев, художникът, който през 2014 г. спечели Националната награда за живопис.

„Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) е най-самобитният български художник с мироглед, който носи отличителните белези на националния ни дух”, казват от галерията. „В многообразното си творчество той търси народностното начало преди всичко чрез характерния за българина традиционен бит, сюжети и образи. Майстора има своя философия за живота, свой поглед върху изкуството, което високо цени, и твърдо вярва в неговото предназначение – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството…”

По традиция, в деня на връчването на приза, ще бъде открита и експозиция с произведения на неговия предишен носител. Изложбата на Свилен Блажев е резултат на неговата работа през 2014 г. и има за цел да обхване цялостно идеите и проблемите, които вълнуват автора, допълват от СБХ. Ценителите на изобразителното изкуство ще видят композиции, пластики, обекти и пейзажи на известния художник.        

Годишнината на Майстора ще бъде отбелязана и с първата мултимедийна изложба, посветена на творчеството му и наречена „Светлина и Дух”. Проектът е на Националния дарителски фонд „13 века България” и според неговите създатели е „изложба от съвършено нов тип, която преобръщаща представите ни за експониране на художествени творби в зала”. Емблематични, но и по-малко познати творби на Майстора: рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, ще бъдат представени с помощта на високотехнологичен софтуер и ще „оживеят” върху огромни полиекрани. „Произведенията ще се завъртят във визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина. Видеоартът прави възможно хипердетайлното вглеждане в картините, изследва акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, когото мнозина наричат още „иконографът на българското лице”, допълват авторите на „Светлина и Дух”.

* * *

След прекъсване от над 20 години, по инициатива на община Кюстендил, с участието на СБХ и МК, престижната награда беше възстановена през 2013 г. За периода от 1973 г., когато е учредена от художническия съюз, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Сред тях са легенди на българското изобразително изкуство като Златю Бояджиев (1903-1976), Ненко Балкански (1907-1977), Илия Петров (1903-1975), Генко Генков (1923-2006), Стоян Сотиров (1903-1984), творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров (1935-2008), Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов (1940-1988), Вера Недкова (1908-1996), Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков, припомнят от СБХ.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1666-chetirima-hudognici-v-nadprevara-za-nagradata-vladimir-dimitrov-maistora-.html