Софи Оксанен ще пише либрето за Кралската опера в Ковънт гардън

Романите на Софи Оксанен са преведени на повече от 40 езика. Снимка: © ИК „Персей”ЛОНДОН / СОФИЯ. Световноизвестната финландска писателка Софи Оксанен (Sofi-Elina Oksanen) е поканена да напише либретото на опера, която ще бъде поставена в Кралската опера в Ковънт Гардън (The Royal Opera House Covent Garden), съобщиха от издателска къща „Персей”. Световната премиера на творбата е планирана за 2020 г.


„Това е един от най-важните ни проекти за следващите години и не можехме да си представим по-добър избор за либретист от Софи Оксанен. Кралската опера не бива да разчита само на наличния канон от творби, ангажирани сме с това да бъдат създавани нови произведения, които да се превърнат в утрешна класика”, заяви Каспър Холтън (Kasper Holten), директорът на Ковънт Гардън.

Финландската писателка с българското издание на последния си роман „Когато изчезнаха гълъбите”. Снимка: © ИК „Персей”Едно от най-известните произведения на Софи Оксанен – романът „Чистка” (Purge; 2008), вече е интерпретиран в оперен вариант, а преди това беше поставен и като пиеса на Бродуей в Ню Йорк.

Романът разказва за дългогодишната завист между сестри, отнета любов, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Това е книга за изборите, които жената прави, за да оцелее в един свят на жестокост, унижения, злоупотреба, болка и срам. Пулсираща история, заличила границите между поколенията и различните политически режими, и показваща нагледно как страданията промиват ума, ако човек не дръзне да разчисти сметките си с тях…

В българските книжарници, в момента могат да бъдат намерени романите й „Когато изчезнаха гълъбите” (When the Doves Disappeared; 2012) и „Чистка”, които са преведени на повече от 40 езика.

Както artnovini.com написа, родните почитатели на финландската писателка имаха възможността да се срещнат с нея през декември 2014 г., когато тя гостува на традиционния Панаир на книгата в НДК.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1667-sofi-oksanen-ste-pishe-libretto-za-kralskata-opera-v-covent-garden.html