Проф. Ивайло Мирчев e носителят на наградата „Владимир Димитров-Майстора”

Проф. Ивайло Мирчев е 42-ят лауреат на Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора”. Снимка: Screenshot of bnt.bgКЮСТЕНДИЛ. Известният български художник проф. Ивайло Мирчев е 42-ят носител на Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора”. Призът му беше връчен на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, в Художествената галерия, носеща неговото име, съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ).


Изборът беше направен от жури в състав: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, проф. Божидар Бояджиев, Весела Христова-Радоева, Димитър Грозданов, проф. Димитър Чолаков, Красимир Линков, Надежда Кутева, представители на община Кюстендил, на Министерство на културата и на Контролната комисия на СБХ. За авторитетното отличие бяха номинирани още Ванко Урумов, Николай Майсторов и проф. Станислав Памукчиев.

Проф. Мирчев получи статуетка (пластиката е изработена от скулптора Кирил Матеев), диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата (МК). На церемонията в кюстендилската Художествена галерия присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на СБХ, община Кюстендил и представители на МК.

След обявяването на носителя на наградата за живопис, по повод 133 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора (1882-1960), беше открита нова постоянна експозиция, а в отделна зала бяха представени негови творби, рамкирани с дарение от Свилен Блажев – художникът, който през 2014 г. спечели Националната награда за живопис. Днес, Блажев откри и своя самостоятелна изложба.

Ивайло Мирчев е роден е на 11 август 1954 г. в София. Завършил е Художествената гимназия, а след това – през 1981 г. – специалност „Живопис” в НИИИ „Н.И.Павлович” (днес – НХА). В момента е професор в катедра „Живопис“ и неин ръководител. Член е на СБХ от 1982 г, а от 2004 г. до 2011 г. е председател на най-старата художническа организация в България.

Той е представял свои самостоятелни изложби в София, Бургас, Варна, Карлово, Самоков, Севлиево и др., както и в Германия, Холандия, Швейцария, Австрия и прочее. От 1983 г. до 2007 г. участва и в редица колективни изложби в България, Италия, Германия, Русия, Холандия, Швеция, Полша, Австрия, Египет, Китай, Турция, Чехия, Словакия и т.н.

Художникът е лауреат на Наградата „Южна пролет” – Хасково (1986), и Голямата награда от Национална младежка изложба – София (1985).

Негови произведения са собственост на Националната художествена галерия в София, на художествени галерии и частни колекции в България и в чужбина: колекция „Лудвиг” в Аахен (Германия), колекция „Хедер” – Вупертал, във Франкфурт на Майн, Дюселдорф, Ботроп, Виена, Стокхолм, Амстердам, Милано, Токио, Тел Авив, Базел и други.

„Проф. Ивайло Мирчев е художник с уникално усещане за композиция и цветови съчетания”, казват от СБХ. „Той експериментира във всички техники и формати, във всички стилове, но най-ярко изразява себе си чрез изкуството на пейзажа, акварела, рисунката. Изкуството му е преклонение пред природата във всичките й проявления и олицетворява дълбоката същност на един чувствителен артист”, допълват неговите колеги.

По повод своята 60-годишнина, през миналата година Ивайло Мирчев откри няколко самостоятелни изложби:

- „Конферанс” в Художествена галерия Кюстендил „Владимир Димитров-Майстора”, открита на 7 юни 2014 г.;

- „Конферанс 2/ Упражнения по рисуване и водни техники”, която беше открита на 14 октомври 2014 г. в пловдивската галерия „Резонанс”

- „Конферанс. Упражнения по живопис”, която художникът представи в своето ателие на 13 ноември 2014 г.;

- „Конферанс. Упражнения по живопис” в галерия „Пролет”, Варна, открита на 18 ноември 2014 г.

Най-новата си изложба-живопис проф. Мирчев представи във варненската галерия „Теди” на 22 януари 2015 г.

* * *

След прекъсване от над 20 години, по инициатива на община Кюстендил, с участието на СБХ и МК, престижната награда беше възстановена през 2013 г. За периода от 1973 г., когато е учредена от художническия съюз, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Сред тях са легенди на българското изобразително изкуство като Златю Бояджиев (1903-1976), Ненко Балкански (1907-1977), Илия Петров (1903-1975), Генко Генков (1923-2006), Стоян Сотиров (1903-1984), творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров (1935-2008), Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов (1940-1988), Вера Недкова (1908-1996), Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1668-prof-ivaylo-mirchev-e-nositelyat-na-nagtadata-vladimir-dimitrov-maistora.html