Веселата къща посвети на Габрово изложба по случай 155-ия рожден ден на града

Една колоритна интерпретация на прочутата черна габровска котка с отрязана опашка. Художник: © Румен ДрагостиновГАБРОВО. С мащабната тематична изложба „Габровски шеги” Домът на хумора и сатирата (ул. „Брянска” 68) отбелязва на 155 години от обявяването на Габрово за град. В зала 5 са експонирани 230 живописни и графични творби и карикатури на 28 автори от 5 държави, съобщи Венета Георгиева-Козарева, уредник в музея.


Когато си мислим за историята на Габрово и търсим онези „китове”, върху които е стъпила тя, единият непременно ще е хуморът, габровските вицове и анекдоти. А те най-впечатляващо и запомнящо се са представени в първото издание на онази книжка „Габровски анекдоти”, която завинаги свързва имената на Борис Димовски (1925 – 2007) и Радой Ралин (1923-2004) с Габрово. По-късно габровци ще ги обявят за почетни граждани, а книжката ще премине през множество модификации – все с първите си илюстрации, ще зазвучи на повече от 25 чужди езика, ще достигне до Япония, за да покаже в Страната на изгряващото слънце още нещо неповторимо, което притежават българите – габровския хумор. Някои от тези издания също могат да се видят в изложбата, допълва специалистката в отдел „Етнология и литература” на Музея на световното хумористично изкуство.

Кажем ли „габровски шеги”, веднага трябва да кажем „Дом на хумора и сатирата”! Тъкмо тази нишка на любопитния разказ следва и зрителят в изложбата: разказът за габровските шеги започва със Стефан Фъртунов (1926-2010) създателя и пръв директор на Дома, видян през шаржовете на Борис Димовски, един от духовните бащи на Веселата къща. Ще се изненадаме от тези портрети, в тях са скрити първите перипетии, но и прозрения, надежди и ентусиазъм от времето, когато започва да се пише същинската история на Дома. Още тогава, в 1973 г., художникът е провидял, че Фъртунов – все още сам! – е поел истински сизифов товар, цял се е уподобил на бъдещата „къща на смеха”, слял се е с нея, станал е неделима част от мечтата за покрив за всички сатирици и хумористи от близо и далеч, както по-късно първият директор често обича да повтаря. Няма нужда да си габровец, да си разтварял някога книга с илюстрации на Димовски, за да трепне сърцето ти при вида на тези над 200 негови рисунки, илюстрации и карикатури, подбрани за изложбата. Така Димовски ще си остане – засега! – ненадминат графичен тълкувател на народопсихологията на габровеца, на извечните му черти, превърнали го в жилав и устойчив на времето български типаж, пише Венета Козарева.

В изложбата са включени и други илюстрации на габровски вицове („Габровска шега” на Пламен Пенов и илюстрация „По габровски анекдоти” на Росица Рачева). Завладяващо настроение блика от платната на габровците Мара Атанасова„Карнавал в Габрово”, Драган Немцов„Карнавал” и „Рачо Ковача”, Миню Бонев„Любопитство” , Йорданка Шиякова„Фестивал”. Вълчан Петров е толкова сладкодумен, че може дълго да ви държи пред платното си „Притчата”, а „Хитър Петър” на Наум Хаджимладенов с присмехулната си усмивка не позволя да го подминем. Не можем да не прихнем и край „Шествие” на Юри Буков.

Много забавни са платната и на чуждестранните автори, усетили от разстояние магията на габровския хумор и опитали се да я поставят в рамка: „Градина с котка” на Феликс Бютнер и „Среднощно парти в Габрово” на Волфганг Шлегер - и двамата от Германия, или котешката „Секси вечер в Дома на хумора” на Хилда Солис от Мексико.

С много изобретателност и симпатия тълкуват феномена „габровски шеги” българските карикатуристи Георги Чалъков, Румен Драгостинов, Ивайло Нинов, Стоян Дечев, Ивайло Цветков, Досю Столаров. Техните творби звучат като обяснение в любов и допълват колорита на експозицията…

Изложбата „Габровски шеги”, която беше открита на 5 февруари, ще продължи до 30 април 2015 г.

* * *

През 2014 г. Дом на хумора и сатирата в Габрово представи в залите си 34 изложби с произведения на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство и организира 20 Весели четвъртъци, съобщава сайтът на музея. В основния фонд са постъпили 405 нови художествени творби, а за фонд „Хумор на народите” – 175 произведения от 72 дарители. Библиотеката на Веселата къща, пък обогати специализирания си книжен фонд със 234 нови издания, а екипът на институцията участва в 21 научни симпозиуми, конференции, квалификационни курсове, обучения и семинари.

Миналата година музеят беше посетен от 33 600 души (с 2 000 повече от 2013 г.) от страната и чужбина, като последните бяха представители на 42 държави от… шест континента, сочи статистиката на Дома на хумора и сатирата.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1695-veselata-kashta-posveti-na-gabrovo-izlogba-po-sluchai-155-rogden-den-na-gada.html