MoMA ще подкрепи голямото писане на текстове в Wikipedia, посветено на 8 март

Инициативата Wikipedia Edit-a-Thon е подкрепена от водещи арторганизации от цял свят. © Photo Credit: art.plusfeminism.orgНЮ ЙОРК. Музеят за модерно изкуство (MoMA), Brooklyn Museum, LACMA (Los Angeles County Museum of Art) и фондация Galeries Lafayette в Париж са сред 55-те места, където между 7 и 9 март т.г. ще се проведе акция за писане и редактиране на статии в платформата Wikipedia, посветени на художнички, изкуствоведки и на феминистки арт организации, съобщи observer.com.


Инициативата Wikipedia Edit-a-Thon на движението Art+Feminism, чието провеждане съвпада с Международния ден на жената – 8 март, е своеобразна реакция срещу явната неравнопоставеност между половете в света на изобразителното изкуство. Според статистиката, жените са 50% от завършващите висши художествени училища в САЩ, но сред артистите, представени в нюйоркските галерии, например, те са само 25%, допълва изданието. В музеите с бюджет над 15 млн. USD, директорският пост заемат едва 24% жени, като тяхната заплата е 71% от тази на мъжете на подобна позиция.

„Много популярни сайтове използват статии от Wikipedia и затова е важно да подобрим баланса в текстовете, тъй като липсата на информация наистина има значение”, заяви Шиън Евънс (Siân Evans), член на организацията Art Libraries Society на жените от Северна Америка и съорганизатор на проекта.

През 2014 г., местата, на които се проведе акцията, бяха 33, а участничките написаха 100 нови статии за Wikipedia и редактираха 90 текста. Според информация в Wikipedia Editors Study от 2011 г., от редакторския състав в платформата само 8.5% са жени.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1696-moma-ste-podkrepi-golyamoto-pisane-na-textove-v-wikipedia-posveteno-na-8-mart.html