FemCities организира конференция заради икономическата криза

Темата на тазгодишната конференция на FemCities е: „Ефектът на икономическата криза върху заетостта на жените в европейските градове: прилики и разлики. Насоки за действие на градовете”. Снимка: © femcities.atСрещата на жените от европейските градове ще се проведе на 1 и 2 юни 2015 г. в хърватската столица Загреб.

ВИЕНА. Мрежата за права на жените FemCities кани всички заинтересовани да участват в международна конференция на градовете от Европейския съюз, която ще се проведе на 1 и 2 юни 2015 г. в хърватската столица Загреб. Темата е „Ефектът на икономическата криза върху заетостта на жените в европейските градове: прилики и разлики. Насоки за действие на градовете” (Effects of economic crisis on the employment of women in European cities: Similarities and differences. Courses of action for cities), съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


Идеята на конференцията е да бъде осъществен контакт, обмяна на опит и информация по въпросите на жените и равноправието на половете между общинските администрации, експерти от университетите и неправителствените организации, както и с представителите на бизнеса.

Икономическата криза се отразява на заетостта на жените по различен начин в сравнение с тази на мъжете, казват организаторите на срещата. Процесите се различават и по държави. Форумът в Загреб ще се опита да представи анализ на влиянието на макроикономическите ефекти от кризата в различни европейски градове върху заетостта на жените. В дневния ред ще бъдат разисквани и въпроси като: кои са явните и скрити последици от кризата върху политиките на градовете за заетост и равенство между половете; в кои сфери местните управи имат някакво влияние; какви клопки могат да бъдат избегнати и кои стратегии са ефективни?

Инициативата стартира по идея на община Виена през 1997 г. като първоначално е наречена „Милена” (Milena) и работи в отделни градове в Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. През 2005 г. мрежата е преименувана на FemCities и е отворена за нови партньори. Целта й е да бъдат обхванати градовете в целия ЕС и да се фокусира върху действията на местните управи в изграждането и институционализирането на структури, имащи отношение към тази проблематика. По този начин беше продължен и разширен обменът на добри практики в областта на местната и регионалната политика и беше засилено застъпничеството по въпросите на жените на европейско равнище.

От 2011 г. до края на 2016 г., в рамките на Дунавската стратегия на ЕС, се осъществява проектът „ФемСитис Дунавски регион” (FemCities Danube Region). Амбицията на мрежата, чийто координатор е общинският отдел на Виена по проблемите на жените (MA 57 - Frauenförderung und Koordinierung von Frauenangelegenheiten), е да разшири дейността си и в страни от региона на река Дунав, които са извън Евросъюза.

––––––

Повече информация можете да намерите на www.femcities.at.

Връзката с организаторите на конференцията чрез:

Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
или
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1697-femcities-organizira-konferencia-zaradi-ikonomicheskata-kriza.html