Изложбата „Първият Пикасо” показва детски и юношески творби на художника

Картините на Пабло Пикасо са гордост за всеки музей по света. „Силвет” (Sylvette; 1954) от колекцията на Albertina във Виена. © artnovini.comЛА КОРУНЯ. В Музея за изящни изкуства (Museo de Belas Artes da Coruña) на северозападния испански град, от днес до 24 май т.г., почитателите на изкуството могат да видят изложбата „Първият Пикасо” (O primeiro Picasso. A Coruña 2015), която представя над 80 от най-ранните творби на великия художник, съобщи lenta.ru. Произведенията са изпълнени основно в маслени бои и са рисувани по време на престоя му в Ла Коруня – от октомври 1891, когато е 10-годишен, до април 1895 г.


Роден на 25 октомври 1881 г. в Малага, Андалусия, Пабло Пикасо (Pablo Picasso) започва да рисува от най-ранна детска възраст, като в началото негов учител е баща му – Хосе Руис Бласко (José Ruiz y Blasco; 1838-1913). Първата си сериозна картина – „Пикадор”, Пабло рисува на 8-годишна възраст, и не се разделя с нея през целия си живот.

През 1891 г. Хосе Бласко, заедно със семейството си, напуска Малага и заминава за Ла Коруня, където получава работа като преподавател в Училището по изящни изкуства. След като навършва 13-годишна възраст, от 1894 до 1895 г. – там учи и Пикасо, който в този период усвоява рисуването с молив, въглен, туш, както и с маслени бои.

В Ла Коруня младият художник рисува картините „Босоного момиче” – смятан за един от най-ранните му шедьоври, „Свят”, „Портрет на д-р Рамон Перес Косталес” (Rretrato do Doutor Ramón Pérez Costales) и „Мъж с шапка”.

В изложбата са показани още учебни рисунки, пейзажи, карикатури, скицници, илюстрации за местните вестници, както и работи на други художници, оказали влияние върху неговото развитие. Организаторите определят експозицията като уникална възможност да бъде показан един слабо познат период от живота на големия художник, който никога досега не е представян така пълно.

Експонатите за изложбата „Първият Пикасо” са събрани от различни колекции в Париж, Барселона (в града семейството се премества през 1895 г.) и Малага.


Част от експозицията можете да разгледате тук.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1698-izlogbata-parviat-picasso-pokazva-detskite-i-unosheski-tvorbi-na-hudognika.html