Скулпторът Христо Христов ще ни изкачи „По-високо от Слънцето” в Дом „Витгенщайн”

Скулпторът Христо Христов ще дебютира на виенската арт сцена със самостоятелната си изложба „По-високо от Сълнцето” (Höher als Die Sonne). Снимка: © artnovini.comВИЕНА. Да полетим във висините на изобразителното изкуство ни предлага изложбата „По-високо от Слънцето” (Höher als Die Sonne) на известния български скулптор Христо Христов (Christo Christov), която ще бъде открита на 26 февруари (четвъртък), от 19.00 ч., в Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein, 1030 Wien, Parkgasse 18). В Българския културен институт (БКИ) в австрийската столица артистът ще представи над 50 великолепни произведения – скулптура, живопис и рисунка, създадени през последната година.


Бронзовата пластика „По-високо от Слънцето”, на която е наречена изложбата... Художник: © Христо ХристовВ изложбата „По-високо от Слънцето” продължава своите естетически, пластични и философски размисли, чиито основи той положи с експозицията „Добрият пастир” (The Good Shepherd), която през февруари 2013 г. показа в Бенедиктинския духовен център (Centrum voor Benedictijnse Spiritualiteit) в северното холандското абатство Свети Адалберт (Abdij van Egmond; Sint-Adelbertabdij).

Тогава, преди две години, Христо Христов тълкуваше отношенията между „християнската чувственост и езическата първичност, (не)приемането на миналото, (не)съгласяването с настоящето и (не)предвидимостта на бъдещето…”, разкривайки по изящен, но метафизично наситен начин „…Пътят, неизбежно белязан от Разпятието и Възкресението (като библейски притчи, метафори и реалност)…” . Днес, артистът „изследва темата за възможните проекции и измерения на Мечтите, чието съхранение независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота…”

Изкуството на Христо Христов. Многопластово – като стилистика, естетика, културни измерения, монументално – като начин на изразяване, експресивно – като цвят, композиция, послания… „По-високо от Слънцето” е изложба, която всеки човек, изкушен от света на изящното, със сигурност, би бил щастлив да види. Защото, когато си тръгне от нея, ще бъде изпълнен не само с мечти, но и с истинско Изкуство…

От 8 януари до 13 февруари т.г. „По-високо от Слънцето” беше показана в БКИ в Прага. В Дом „Витгенщайн”, експозицията ще може да бъде разгледана до края на март.

С картината си „Посоки” артистът продължава да изследва необятната вселена на цветовете... Художник: © Христо Христов* * *

Биография:

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. в гр. Варна. През 1982 г. завършва единственото на Балканите училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, а през 1994 г. и специалност „Скулптура” в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

Първото си участие в голяма експозиция авторът прави през 1994 г., когато показва свои работи в Националната изложба „Скулптура”, организирана от галерия „Досев” в столицата. Година по-късно, скулпторът излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия, която презентира немски и български художници и в най-скъпия хотел в света – Burj Al Arab в Дубай. В едно от фоайетата на този уникален хотел, построен във формата на кораб, е експонирана негова бронзова пластика. През 1996 г., в столичната галерия „Макта”, скулпторът представя своята първа самостоятелна изложба. Оттогава до днес той има редица индивидуални изяви и участия в общи проекти в България и чужбина.

Художникът е автор на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”, които изработва от 1997 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо” за принос към българската култура. Същевременно артистът участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми” (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. Негови пластики участват в общата изложба, която се проведе през 2002 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София.

Христо Христов е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България” за скулптура – 2010”, както и на Първа награда от Биеналето на малките форми в Плевен.

Една вълнуваща интерпретация на вечната легенда за „Орфей”. Художник: © Христо ХристовИзложби:


2013самостоятелна изложба,
          Oecumenisch Aandachtscentrum;
2013Посолство на Република България, Хага, Холандия;
2013
самостоятелна изложба, Бенедиктински
          духовен център (Centrum voor Benedictijnse Spiritualiteit),
          абатство Свети Адалберт, Холандия;
2011
– самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2011
– обща изложба „Петият сезон”, галерия „Сезони”, София;
2010 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „1908”, София;
2009 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София;
2008 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 – обща изложба, галерия „Класика”, София;
2006 – самостоятелна изложба, Кметство на град Бон,
          Германия;
2005 – самостоятелна изложба,
          Български културен институт в Берлин, Германия;
2005 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2004 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
2002 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2001 – представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция;
2001 – самостоятелна изложба в хотел Hilton, София;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител”, София;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
1999 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки),
          Български културен институт в Берлин, Германия;
1998 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Шипка 6”, София;
1998 – самостоятелна изложба, галерия „3.14”, Берген, Норвегия;
1997 – самостоятелна изложба, галерия „Макта”, София;
1996 – самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София;
1996 – самостоятелна изложба, галерия „Макта”, София;
1995 – участие в „Есенен салон”, галерия „Райко Алексиев”, София;
1994 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Досев”, София.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1701-sculptorat-christo-christov-ste-ni-izkach-po-visoko-ot-slanceto-vav-dom-wittgenstein.html