Сайтът на Лувъра все още не е обявил изложбата на тракийските царе

Парижкият Лувър е най-посещаваният музей в света през 2014 г. През неговите зали са преминали 9.3 млн. души. Снимка: © artnovini.comПАРИЖ. Справка в сайта на Лувъра (Musée du Louvre) показва, че все още не е обявена датата, на която ще бъде открита изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, нито пък периодът, в който тя ще се проведе. В началото на февруари т.г. от Министерство на културата съобщиха, че експозицията ще бъде представена във френската столица от април до юли 2015 г., като българското правителство е осигурило държавна гаранция от 1 млн. лв. за участието на страната ни. Месец и половина преди откриването на изложбата, обаче, в сайта на авторитетната арт институция няма нито ред за събитието.


Според страницата на Лувъра, през април там ще бъдат представени седем големи изложби, но нито е една от тях не е свързана с България. По това време посетителите на музея ще могат да видят прочутата антична мраморна статуя „Нике от Самотраки” (Victoire de Samothrace; около 220-190 пр.н.е), която (след продължителна реставрация) ще бъде изложена пред публика от 5 март до 15 юни; изложба на американски натюрморти – New Frontier IV: fastes et fragments. Aux origines de la nature morte américaine - до 27 април; експозицията с творби на съвременния канадски художник Марк ЛюисMark Lewis. Invention au Louvre (до 31 август); изложбата Peinture de genre. Scènes de la vie quotidienne, която до 1 юни показва жанрови творби на Брьогел, Антоан Вато, Вермеер, Дьолакроа, Франсоа Буше, Камий Коро и др.; светлинно-звуковата инсталация Sous le plus grand chapiteau du monde на французина Клод Левек (Claude Lеvеque), която ще е ситуирана в Пирамидата на Лувъра; както и колекцията от произведения на изкуството на северния френски регион Нор-па дьо Кале – 30 ans d’acquisitions en Nord-Pas de Calais. Carte blanche aux musées de la région.

Засега, според сайта на Лувъра, в програмата на музея за 16 април не фигурира изложба на „тракийските царе”. Снимка: Prints creen from louvre.frВ последния ден на април, в музея ще бъде открита експозицията „Създаване на свещени изображения…” (La fabrique des saintes images, Rome-Paris, 1580-1660). Тя ще съпътства по своеобразен начин грандиозната ретроспектива „Пусен и Бог” (Poussin et Dieu)­от 2 април до 29 юни т.г., посветена на големия френски художник Никола Пусен (Nicolas Poussin; 1594-1665) – един от най-ярките представители на бароковото изкуство.

Според различни информации, изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” трябва да се проведе от 15 април до 20 юли и ще е съпроводена от богата програма. В началото на февруари стана ясно, че не достигат около 300 хил. EUR, за да бъде осигурен необходимият бюджет от 900 хил. EUR за пълноценното провеждане на събитието. Тогава от френското посолство в София започнаха дарителска кампания, а в началото на тази седмица френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан (Xavier Lapeyre de Cabanes) покани и казанлъшкия бизнес да се включи в инициативата.

Концепцията на „тракийската” изложба предвижда да бъдат изложени културни ценности от фондовете на 17 български музея: НИМ, НАИМ при БАН, регионалните музеи в Пловдив, Враца, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Хасково, Ловеч, музея „Старинен Несебър“, Музейния център в Созопол, Археологическия музей в Септември и историческите музеи в Исперих, Стрелча и Карнобат.


За успешното провеждане на изложби от такъв характер световната музейна практика предполага продължителна подготовка и активна реклама, коментират специалисти по арт маркетинг и мениджмънт. Два месеца и половина са крайно недостатъчни за представяне дори и на обикновена самостоятелна изложба, да не говорим за експозиция от подобен мащаб, допълват загрижено експертите.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1702-saitat-na-louvre-vse-oste-ne-e-obyavil-izlogbata-na-trakiiskite-tzare.html