Боксьорите се целят в 3 квоти за младежката олимпиада


Снимка: БФБ

Старши треньорът на националния ни юношески отбор по бокс Борислав Георгиев обяви, че следващата му цел е България да спечели три квоти за младежката олимпиада в Буенос Айрес догодина.

Само преди дни воденият от него тим спечели рекордните 10 медала (2 златни, 6 сребърни и 2 бронзови) от проведеното в курорта Албена европейско първенство за юноши.

„Мечтая за 3 квоти, но ще бъде изключително трудно, тъй като в категория допускат по 6-има боксьори“, заяви Георгиев на пресконференция в пресклуб „България“, на която присъстваха и всички медалисти.

9 от 13-те участвали в Албена ще преминат догодина във възрастта на младежите и ще имат право да боксират за квоти. „За целта обаче те трябва първо да станат републикански шампиони, после да си извоюват място в националния тим, да стигнат до финал на европейското догодина или до полуфинал на световното“, начерта задачите им наставникът.

Георгиев призна, че след успеха в Албена отборът е получил покани от някои от водещите боксови нации за съвместна подготовка, но уточни, че предложенията ще бъдат внимателно разгледани.

„Благодаря на Българската федерация по бокс и лично на президента й Красимир Инински, че ни осигури всичко, което сме поискали за подготовката преди шампионата, заяви още Георгиев. – Успехът е колкото мой, толкова и на колегата ми Роман Цветков, с който заедно работим и в „Локомотив“ (Сф), и в националния. Благодаря и на всички клубни треньори на момчетата, защото ние за 20 дни не можем да свършим всичко. Преди европейското мислих, че ще вземем 9 медала и всеки ме смятаха за луд. Радостен съм, че успяхме. Като прибавим към тези 13 момчета и по-малките от тях, които се представиха добре на ученическото европейско, става едно добро олимпийско звено от 24-25 момчета, което да готвим за игрите през 2024 г. Трябва обаче да ги съхраним за бокса и да продължаваме да получаваме помощ от спортното министерство, както досега, за да постигнем още по-големи успехи“, допълни още Георгиев, който за последните 2 години има спечелени 28 отличия от европейски първенства при учениците и юношите.

И десетимата медалисти от Албена увериха, че мислят да продължат да тренират усилено, за да преследват мечтите си – да печелят медали от най-големите първенства при мъжете, а някои от тях искат да имат успехи и при професионалистите.

Source Article from http://insport.bg/2017/09/30/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D1%8E%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8/#utm_source=rss&utm_medium=rss