Холандски лингвисти установиха, че междуметието „А?” е универсална дума

Междуметието „А?” беше „обявено” за дума след интересно и задълбочено проучване. Снимка: artnovini.com САН ФРАНЦИСКО. Холандски учени установиха, че междуметието „А?”, което означава молба да бъде повторена непонятна фраза, може да се разглежда в качеството на универсална дума, която се е появила в различните езици в хода на еволюцията, съобщи Lenta.ru, като цитира американското списание PLOS One, където беше публикувано изследването. Резюме на откритието беше поместено и в прессъобщение на Общество „Макс Планк” (Max-Planck-Gesellschaft) в Мюнхен.


В своето проучване Марк Дингеманс (Mark Dingemanse), Франциско Торейра (Francisco Torreira) и Ник Енфийлд (Nick Enfield) от Института по психолингвистика в Неймеген, Холандия, разгледали извадка от 10 езика от различни семейства: австралийският език мурин-пата (Murrinh-Patha), еквадорското наречие ча-палаа (Cha’palaa), руски, италиански, испански, китайски, исландски, лаоски, холандски и сиву (Siwu), на който говорят в Гана.

Учените анализирали 196 записа от неформални разговори и отделяли от тях само тези случаи, в които междуметието било употребявано, когато събеседникът изразявал молба да бъде повторено онова, което не бил разбрал (в много езици „а” има и други значения, но тях лингвистите не разглеждат в проучването си, допълва изданието).

Фрагменти от записите били предоставени „на сляпо” за фонетичен анализ и на трима независими специалисти по езикознание, като те не знаели на чий език принадлежат отделните аудио фрагменти. Във втората част от изследването било направено компютърно сравнение между испанското „А?” и същото междуметие, но в езика ча-палаа.

Холандските изследователи установили, че „А?” е истинска дума, а не биологичен звук - първо, междуметието е присъединено в съответната лингвистична система и се изменя от един език към друг: например, може да допълва се с вдишване, ако това е характерно за съответния език. Второ, то се оказало фонетично много сходно в напълно различни езици; трето – използването на междуметието не е вродено и за да бъде прилагано е необходимо известно обучение – децата се научават да го използват едва към петгодишна възраст. Четвърто: заради своята краткост „А?” не винаги може да бъде замествана с друга дума, например с „Какво?”, затова тя има голямо значение в речта.

Според изследователите, основният принцип, довел до възникването на този международен езиков прецедент, е добре познат от еволюционната биология: когато различни видове живеят в подобни условия, те могат самостоятелно да развиват сходни белези – феномен, известен като конвергентна еволюция. Дингеманс и колегите му предполагат, че когато се срещат в много близки разговорни „среди” думите могат да се организират в близки форми.

Въпреки, че междуметието „А?” изглежда примитивно в своята простота, дума с такава функция, не се среща в комуникацията между най-близките ни еволюционни братовчеди, допълват холандските лингвисти.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1265-holandski-lingvisti-ustanoviha-che-mejdumetieto-a-e-universalna-duma.html