Биатлонистите се целят в Топ 8 на Олимпийските игри в Пьончан

Европейското първенство в Италия и зимните Олимпийски игри в Пьончан са основните приоритети на българския национален отбор по биатлон за новия сезон.

„Очаква ни доста тежък и натоварен сезон. Биатлонистите ни почти няма да се прибират в България до Олимпиадата. Лятната подготовка премина успешно. Всички са здрави, което е най-важното“, коментира председателят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

Тя представи и новите състезателни гащеризони, с които националите ще се представят през започващата кампания. В тях е втъкан и националния мотив – българската шевица.

„За Олимпиадата имаме 10 квоти, което е голям успех. За първи път от 1992 година ще участваме с пълни състави при мъжете и при жените – по четирима и по една резерва. Ще дадем шанс в Световните и Европейските купи на някои по-млади състезатели, сред които Милена Тодорова и Кристиан Стоянов, но по принцип ще разчитаме на утвърдените вече биатлонисти“, коментира още Дафовска.

Националните отбори заминават на 10-дневен лагер в Австрия на 30 октомври, след което ще се готвят в Поклюка (Словения) от 11 до 19 ноември, а след това и четири дни в Йостерсунд преди първата Световна купа за сезона в шведския курорт от 24 ноември до 3 декември.

Следват още две участия на Световни купи през декември в Хохфилцен (Австрия) и Анеси (Франция), след което е предвиден и лагер в Антхолц (Италия) преди Световните купи от германския етап в Руполдинг и в Оберхоф. След тях са стартовете от Световната купа в Антхолц, а от 24 до 28 януари е Европейското първенство в Ридана (Италия), след които в началото на февруари отборът заминава за Република Корея за участие в Олимпиадата.

„Направихме добра подготовка и разчитаме на прилични резултати. Не сме променяли нещо в тренировките, защото се видя, че те дадоха резултат през миналия сезон. Целта ни е място в шестицата в някои дисциплини на Европейското първенство и в осмицата – на Олимпийските игри. Гоним основно тези две големи състезания. Това означава, че няма да участваме в Световните купи на всяка цена, както през миналия сезон заради квотите. Ще подбираме внимателно стартовете с оглед състоянието на биатлонистите, за да бъдат те максимално свежи за Олимпиадата“, заяви старши треньорът на тима Николай Захаров.

Състезателите също очакват добър сезон.

„Тренирах добре през лятото. Смятам, че направих по-добра подготовка в сравнение с миналия сезон. Здрав съм. Надявам се да се опазя до Олимпийските игри и да покажа там максимума, което досега не съм успявал да направя. Поставяме си високи цели, пък ще видим какво ще стане“, коментира Владимир Илиев.

„За мен е важно да продължа да надграждам все повече и повече. През миналия сезон на някои стартове показах добри резултати. Надявам се да успея най-малкото да ги повторя. Годината е по-специална, защото е олимпийска. Там ще бъдат насочени всичките ни усилия, както в индивидуалното, така и в отборното“, каза Антон Синапов, цитиран от БНТ.

Source Article from http://insport.bg/2017/10/25/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8/#utm_source=rss&utm_medium=rss