Български културно-просветни сдружения в Чехия остават без сграда, заради MВнР

Фасадата на сградата на ул. „Америцка” 28, която ползват четири български сдружения, сред които е и Българската културно-просветна организация в Чехия. Според предизвестието МВнР на Република България, сдруженията трябва да напуснат имота през май 2015 г. Снимка: © сп. „Роден глас”ПРАГА. Най-старата българска организация на територията на Чехия – Българска културно-просветна организация (БКПО), наследник на „Българска седянка”, създадена преди 135 г., ще трябва да напусне сградата, която се намира на ул. „Америцка” 28 (ul. Americka 28) в чешката столица. На 26 февруари 2015 г. посланикът на Република България в Чешката република г-н Лъчезар Петков връчил на г-н Кирил Беровски, председател на организацията, предизвестие за освобождаване на ползвания от българската общност имот, собственост на нашата държава, се казва в писмо до artnovini.com, разпространено и до всички български медии по света от Камелия Илиева, главен редактор на авторитетното списание „Роден глас” (Roden glas), което излиза в Чехия.


Българската културно-просветна организация е създадена по време на Австро-унгарската империя, а първият Устав на родолюбивото сдружение е написан от изключителния български художник от чешки произход Ян (Иван) Вацлав Мърквичка (Jan Václav Mrkvička; 1856-1938), припомнят от изданието.

В „Българския клуб”, както го наричат сънародниците ни в Прага, има великолепна библиотека, чийто фонд е събиран основно с дарения. Ако не се стигне до промяна на решението на българското правителство, през май т.г. тази библиотека вече няма да съществува. Снимка: © bgklub.czПонастоящем централата на БКПО и на още три български сдружения в Прага се намира в сградата, закупена през 1972 г. от българската държава за потребностите на българската общност в Чехия, тогава – Чехословакия. В момента на покупката сградата е била в аварийно състояние и е ремонтирана изцяло с доброволни дарения и стотици часове доброволен труд на българите, живеещи в Прага. В продължение на 43 години България не е дала нито лев, нито крона за поддръжката й, точно обратното – получавала е от БКПО под формата на дарения милиони крони за: Българското посолство и Българското училище в чешката столица, за Комитета на българите, помощи за детски домове, за пострадали при природни бедствия и много други благотворителни инициативи. През 2009 г. БКПО, с дарения и помощ от България, изгради паметник на Светите братя Кирил и Методий в Микулчице, където се предполага, че е гробът на Свети Методий (815-885), допълват от организацията.

Предизвестието за освобождаване на въпросната сграда е с тримесечен срок за изпълнение. Отговорът на въпроса защо българската държава изведнъж се нуждае от тази сграда, от БКПО оставят без коментар.

Деца от Православното общество в Прага, рисуват в „Българския клуб” на ул. „Америцка” 28. Снимка: © bgklub.czТази новина отново повдигна въпроса за бъдещето на българските имоти в чужбина, което вече четвърт век е обвито в неяснота и догадки. Случаят в Прага показва, че евентуален сценарий, предвиждащ разпродажбата на някои от тях, може да се окаже не само хипотетичен, коментират представители на българските общности в чужбина.

Решението за създаване на Комисия по политика за българите в чужбина към Народното събрание на Република България и тезата, че „Парламентът трябва да има своя директен принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й, като съдейства за утвърждаване на чувството за принадлежност към родината”, породи недоверие сред българската общност в Чехия, която „се убеди на дело в какво се изразява грижата на родната ни държава към нас, живеещите в чужбина”, се казва в сайта на БКПО - bgklub.cz.    

Във връзка с този казус, ръководството на Българската културно-просветна организация в Чешката Република, предприема редица действия, целящи защитаване на правата на нашите сънародници. Едно от тях е създадената в социалната мрежа Facebook страница Да запазим българския дом в Прага!, която се надява на широка обществена подкрепа към проблема на българите в Чехия. Съвсем скоро, в страницата ще бъде активирана електронна подписка.

* * *

Митрополит Крищоф освещава паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице, построен по инициатива на БКПО. Снимка: © bgklub.czПодписка
на Българската културно-просветна организация

Във връзка с връченото Предизвестие от Българското посолство в Прага за освобождаване на сградата на ул. „Америцка” 28, ние, членовете и симпатизантите на Българската общност в Чешката република, изразяваме следното становище:

- Посочваме като абсурдно и абсолютно невярно твърдението, че днес съществуващата Българска културно-просветна организация, в частност Българският културно-просветен клуб в Прага, не е законен правоприемник на БКПО „Георги Димитров”;

- Считаме, че отнемането на имота на ул. „Америцка” 28, който ползват четири български сдружения, ще ликвидира не само тяхната културно-просветна дейност, но ще има своя негативен отзвук и върху цялата организация на българската диаспора в Чешката република. Сградата е не само средище за редовни срещи на местните българи, но е и седалище на Организацията на българското землячество в Средна Европа;

- Апелираме към всички български правителствени и неправителствени институции да се поставят в защита на своите сънародници в Чешката република в името на запазването на българското самосъзнание извън рамките на Родината ни!

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1730-bulgarski-kulturno-prosvetni-sdrujenia-v-cehia-ostavat-bez-sgrada-zaradi-vansho-.html