Цено Ценов получи престижната награда „Лоурел“

Цено Ценов, шеф на европейската борба и вицепрезидент на световната централа, бе удостоен с престижната награда „Лоурел“ на Европейските олимпийски комитети. Призът му се връчва за изключителните заслуги в развитието на спорта и на борбата у нас, по света и в Европа, както и за приноса му в разпространението на олимпийските ценности.

„Чувствам се оценен, получавам обществено признание, което осмисля дългогодишния ми труд“, заяви Ценов, който е и председател на Контролния съвет към БОК.

Българинът бе на дебютното световно до 23 г. в Полша, но си тръгна два дни по-рано, за да получи наградата в Загреб.

Именно по предложение на Европейския съвет, ръководен от Ценов, преди 3 години бяха учредени първенствата на континента по борба до 23 г., а през този сезон талантите се събраха и на мондиал.

Страната ни спечели два медала – сребро на Микай Наим (57 кг) в свободния стил и бронз на Росиан Дермански (80) при класиците. При жените Миглена Селишка (48) и Енгин Исмаил (74) при свободняците са пети.

„Форматът се оказа много успешен с изключително оспорвани схватки, а 80 процента от тези състезатели след 3 години ще видим и на олимпиадата – заяви Ценов за сайта на родната федерация по борба. – Националите ни можеха и малко повече. Важното е, че са на прав път. Трябва им малко повече настойчивост и кураж.“

Source Article from http://insport.bg/2017/11/28/61677/#utm_source=rss&utm_medium=rss