Грандиозен спектакъл за 75-годишнината на НСА „Васил Левски“

НСА ще представи уникално спортно шоу по случай своята 75-а годишнина тази събота в НДК. Непосредствено преди това на същото място ще бъде даден официалният старт на инициатива „София – Европейска столица на спорта“. Като дългогодишни партньори Столична община и НСА отбелязват заедно двете важни събития с стилна церемония и мащабно спортно шоу.

Обявяването на Официалният старт на София2018 е предвидено от 18:00 часа и кулминацията в него ще бъде символичното връчване на знамето за Европейска столица на спорта от президента на АСЕС Европа Джан Франческо Лупатели в ръцете на Йорданка Фандъкова.

На сцената кметът на Столична община ще бъде придружена от олимпийски шампиони и спортни легенди, от управата на София2018, от ръководителите на асоциацията на европейските градове и столици на спорта АСЕС Европа и от представители на европейски столици и градове на спорта. Специален клип ще припомни свършеното досега през последните 3 години на подготовка. Водеща на церемонията ще бъде Християна Тодорова – едно от златните момичета на българската художествена гимнастика, което днес бе представено пред медиите като лицето на инициатива София – Европейска столица на спорта.

Християна ще бъде въведена на сцената в НДК в събота от своите доскорошни съотборнички от ансамбъла и треньорката Ина Ананиева, а редом до Йорданка Фандъкова по време на приемане на знамето ще бъдат олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали София да спечели титлата европейска столица на спорта.

Веднага след това, точно в 18:15 часа завесите на огромната сцена ще се вдигнат за да започне величественият спектакъл, подготвен от творчески екип с ръководител проф. Кирил Андонов, пом.-ректор на НСА, който днес разкри, че в него ще участват над 600 души, 500 от които студенти от НСА.

Подробности за всички тези активности бяха дадени от проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, който обяви, че над 38 000 студенти са преминали през годините през НСА, от тях близо 4000 чуждестранни. Проф. Татяна Янчева – зам.-ректор по научната и международната дейност, инфорира, че многото събития ще съпътстват проявата и с авторитетното международно присъствие на предстоящия Конгрес.

„В събота ще бъде даден официалният старт на София – Европейска столица на спорта. Вече трета година се готвим за този момент и през това време видяхме колко много хора увлече инициативата,“ заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Подробности за предстоящата видеопрезентация на София2018 в петък и за Научната конференция на следващия ден даде Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на AСЕС Европа.

Световната и европейска шампионка Християна Тодорова заяви, че с радост приема да е лице на „София – Европейска столица на спорта“ и да съдейства за това, хората да имат повече възможности за активен и здравословен начин на живот.

Галата в съботната вечер е кулминацията, с която НСА и Столична община отбелязват годишнини и събития. София2018 подготвя специална видеопрезентация в петък вечер от 19 ч. в Аула Максима на УАСГ като част от откриващия се утре фестивал „Дни на предизвикателствата“.

В съботната сутрин е предвидена Научна конференция на тема „Спортът за всички в големите градове“. Организирана от София2018, тя събира светила в науката и специалисти по темата, директори в Европейската комисия, представители на НПО-та и др. За нея и за официалния старт на инициативата у нас пристигат над 30 чуждестранни гости, със свои презентации ще участват всички досегашни градове на спорта в България.

По време на форума по инициатива на София2018 е предвидена кратка дискусия за необходимостта от евентуалната актуализация на „Бялата книга на спорта“ с изказвания на част от световноизвестните специалисти участвали в нейното създаване преди десетина години.

НСА започна същинските тържества по юбилея по-рано този месец, а в идните дни предстоят още значими събития, с които ще бъде отбелязана годишнината: тържествено събрание в четвъртък в НСА и международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“ в петък и в събота също в НСА.

Source Article from http://insport.bg/2017/11/29/61685/#utm_source=rss&utm_medium=rss