„Къща за птици” ще представи „Основи на църковната живопис” от Тодор Митрович

 Оригиналната корица на „Основи на църковната живопис” от сръбския художник и преподавател доц. Тодор Митрович. Българският книжен пазар отдавна има потребност от подобен всеобхватен наръчник по иконография. Снимки: Личен архив на художникаСОФИЯ. Издателство „Омофор” ще представи пред ценителите и специалистите по християнско изкуство книгата „Основи на църковната живопис” от именития сръбски иконописец доц. Тодор Митрович (Todor Mitrović). Премиерата ще се състои на 26 март, четвъртък, от 18.30 ч. в ателие-книжарница „Къща за птици” (ул. „Проф. Асен Златаров” 22). Авторът е художник и преподавател по иконография в Академията за иконопис и консервация към Сръбската православна църква в Белград.


„Тодор Митрович балансира между традицията и иновацията, между почитта към старите майстори иконописци с тяхната опитност и изключителни постижения и – тежненията към обновление на иконографския метод, каквито усилия, разбира се, съществуват, но не всякога са безспорни или приемливи. Да споменем тук и вълненията на автора, че храмовото изкуство очаква обновление, разбира се, под санкцията на богословската каноничност на Църквата”, пише по повод изданието редакторът Венета Дякова.

Книгата е своеобразен „наръчник” – сам авторът я предлага на студентите по църковно изкуство. В своята монография художникът е обяснил и илюстрирал най-важните етапи и стъпки, подходи, цветови решения и прочее в постигането на иконния образ – според нормите и технологията на средновековните майстори зографи. И още едно достойнство на книгата: впечатляващият илюстративен материал от скици, цветови детайли, стенописи, мозайки, икони, идещи от древността на църковното „богословие в образ и цвят”, казват още издателите.

„Основи на църковната живопис” е енциклопедичен труд, посветен на опита на старите майстори и на въпросите за мястото на иконописта в нашата съвременност. Книгата ще заинтригува и онези, които в красотата на иконата откриват копнежа по божествената светлина, допълват от „Омофор”.

„Богато илюстриран с примери за различни подходи и от различни исторически периоди на византийското изобразително изкуство, наръчникът „Основи на църковната живопис” е авторитетна книга, която има ценен принос в областта на християнската иконография. Насочен преди всичко към студентите и специалистите по изобразително изкуство и иконопис, този труд се превръща в същностно необходима литература за всеки, който иска да получи изчерпателно познание за мястото и значението на иконата и живописта в съвременния свят и от перспективата на вечния живот.” – отбелязва в рецензията си към монографията изтъкнатият сръбски художник и преподавател проф. Чедомир Васич (prof. Čedomir Vasić).

Тодор Митрович е роден н Белград през 1972 г. Завършил е Факултета по изящни изкуства на Художествената академия (University of Arts) в родния си град през 1997 г., от където получава и магистърска степен (2006). От 2001 г. e преподавател в художествената академия на Сръбската православна църква (Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију).

В началото на своята кариера работи активно в областта на абстрактната живопис и неговите творчески търсения са увенчани с наградата за най-добра изложба в Белград през 1999 г. Своята последна светска експозиция Митрович представя през 2003 г.

Художникът рисува икони от 1993 г. През всички тези години той интерпретира канона на християнската икона чрез различни изразни средства, като се опитва да направи мост между църковното и съвременното изкуство.    

Доц. Тодор Митрович е автор на редица статии по теория и история на Византийското изкуство, по теология. През 2009 г. става участник в групата от преподаватели по иконография от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, наречена Eikona, която предава опита си на студенти в различни университети. Участник е в различни регионални и международни конференции.

Художникът има осем самостоятелни изложби (пет с иконопис). Свои творби е представял и в много групови експозиции: в Белград, София, Атина, Букурещ, Битоля, Велико Търново, Париж, Лондон, Рейкявик, Осло, Кембридж, Солун и т.н.  


Книгата „Основи на църковната живопис” ще бъде представена от проф. д-р Елена Генова от Института за изследване на изкуствата към БАН, Тодор Енчев – преподавател по християнско изкуство в Православния богословски факултет на Великотърновския институт и редакторката на изданието Венета Дякова.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1733-kasta-za-ptici-ste-predstavi-osnovi-na-carkovnata-jivopis-ot-todor-mitrovic.html