Завършват строителството на La Sagrada Familia с помощта на 3D-принтери

Строителството на La Sagrada Familia трябва да завърши пред 2026 г. Фотографията вдясно показва как ще изглежда готовата катедрала. Снимки: Screenshot of sagradafamilia.cat БАРСЕЛОНА. За завършването на легендарната катедрала „Светото семейство” (Basilica de la Sagrada Familia), чието строителство започва през 1882 г. по проект на гениалния Антонио Гауди (Antoni ‘Antonio’ Gaudi i Cornet; 1852-1926), ще бъдат използвани и най-новите достижения на революционните 3D-print технологии, съобщи порталът artnet.net. По този начин изграждането на архитектурния паметник ще може да бъде завършено през 2026 г.


В техническия отдел към храма, който отговаря за неговото завършване, се отказали от ръчното създаване на сложните модели и започнали да използват 3D-принтери, което съкратило времето за изработката им до 12 часа. Освен това тази технология позволява и корекции по „отпечатания” вече модел, допълват специалистите.  

„Заради сложните повърхности и форми, използването на двуизмерни чертежи няма смисъл от архитектурна гледна точка, – споделя Жоди Кол (Jodi Coll), главен архитект на Sagrada Familia. – Ако Гауди беше жив, той би използвал в максимален обем 3D-print технологиите, тъй като голяма част от замисъла на неговата творба е била замислена, именно като тризмерна.”

Снимка: Wikipedia.comКак ще изглежда
катедралата „Светото семейство”
през 2026 г. можете да видите тук.

Преходът към изработването на 3D-print прототипи започва в през 2001 г., но сега техническата база е подобрена значително и ще позволи да се съкрати значително от времето за създаване на моделите и ще намали финансовите загуби. По този начин завършването на грандиозната катедрала през 2026 г. е напълно реално, коментират експерти.

Антони Гауди е един от най-известните архитекти не само в Испания, но и в света. Неговото творчество излиза извън пределите на еклектизма от XIX в. и на доминиращите в пределите му исторически стилове, за да влезе в света на неравните, заоблени повърхности, за да създаде своя неповторим и безгрешно разпознаваем стил – уникален синтез между стила „мудехар” (симбиоза между испански и арабски архитектурни елементи), неоготика, ар нуво, сюрреализъм, кубизъм…

Сред най-ярките образци, създадени от гения на Гауди, са парка и двореца Гуел (Parque Güell, Palau Güell), Casa Batlló, Casa Vicens, Епископския дворец в Асторга, Casa Calvet, и др. Много от сградите, проектирани от него, са в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1734-zavarshvat-stroitelstvoto-na-la-sagrada-familia-s-pomoshta-na-3d-printeri.html