Преименуват московската ул. „Марксистка” на ул. „Владимир Висоцки”

Владимир Висоцки през април 1979 г. Снимка: © Игор Палмин (Igor Palmin) / commons.wikimedia.orgМОСКВА. Една от московските улици – „Марксисткая”, която води до легендарния Театър на Таганка, да носи името на големия руски актьор, певец и поет Владимир Висоцки (Владимир Высоцкий; 1938-1980) предложи Алексей Венедиктов, главен редактор на една от най-популярните радиостанции в Русия – „Эхо Москвы”. Той сподели своята идея по време на пряката линия с президента на страната Владимир Путин, която излъчи телевизионния канал „Россия 24”, съобщи lenta.ru.


„Безусловно, с цялостното си творчество Владимир Семьонович заслужава името му да бъде увековечено, както и споменът за него, като на една от улиците на Москва бъде наречена на него”, каза руският президент. Владимир Путин допълни, че ще разговаря с кмета на Москва Сергей Собянин, а за да направи подобно предложение, е възможно да използва и правото, което има като държавен глава.  

Според закона, за да бъде преименувана една столична улица, за целта трябва да бъдат издадени съответни укази от президента на Русия и от кмета на Москва.

Според Леонид Печатников, заместник-кмет по социалните въпроси, повечето руснаци ще приветстват тази идея. По данните на национална анкета, проведена през 2010 г., 1/3 от руските граждани са посочили Владимир Висоцки за своя любима личност от историята на страната през ХХ в. – по популярност го изпреварил само Юрий Гагарин (1934-1968), първият космонавт, извършил полет в Космоса.

В Театъра на Таганка Висоцки е участвал в десетки постановки, сред които са изключителните му превъплъщения като Хамлет от едноименната пиеса от Уилям Шекспир (William Shakespeare; 1564-1616), Галилей в „Животът на Галилей” от Бертолд Брехт (Bertolt Brecht; 1898-1956), Лопахин от „Вишнева градина” от Антон П. Чехов (1860-1904)… Актьорът е участвал в повече от 25 игрални филма.


Владимир Висоцки изпълняваше своите авторски песни на акустична седемструнна китара (в т.нар. „руски строй”). Той е автор на повече от 200 стихотворения и на около 600 песни – някои от тях с право са смятани за „вечни”. Негови албуми са издавани във Франция, САЩ, Финландия, Германия, Япония, Корея, а в България – от 1979 г. до 1987 г. – общо шест плочи (четири самостоятелни и две сборни).

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1755-preimenuvat-moskovskata-ul-marxistka-na-vladimir-visotski.html