Директорът на Albertina: давността за арт реституция трябва да бъде ограничена

Фрагмент от шедьовъра на Густав Климт „Портрет на Аделе Блох-Бауер; 1907). Картината беше в центъра на шумен съдебен процес през 2005 г., след който беше върната на 90-годишната, тогава, Мария Алтман, наследничка на нейните собственици. Снимка: Screenshot of hyperallergic.comВИЕНА. Да бъде поставено ограничение в срока на давност на исковете за реституция на произведения на изкуството, иззети от техните собственици по време на Холокоста, призова Клаус Албрехт Шрьодер (Klaus Albrecht Schröder), директор на световноизвестния музей „Албертина” (Albertina Museum), съобщи сайтът hyperallergic.com, като цитира негово интервю в The Art Newspaper.


Изтъкнатият арт специалист смята, че при подаването на реституционни искове, срокът на давност трябва да бъде ограничен до 20-30 години, смятано от днес. Така, във втория случай, дата ще съвпадне със 100-годишнината от края на Втората световна война (1939-1945). „Ако не определим срок от около 100 години след края на Втората световна война, трябва да се запитаме защо претенциите по отношение на същите престъпления, извършени по време на Първата световна война (1914-1918), не трябва да бъдат валидни и днес.” Според различните действащи законодателства, сега не могат да бъдат предявявани претенции за неправомерно отнемане на произведения на изкуството, извършени през Френско-Пруската война (1870-1871), например, или пък по време на Наполеоновите войни, когато, както е известно, че много френски музеи са „обогатили” значително своите колекции. Същото се отнася и за някои британски музеи, където след изтичането на шестгодишен период на давност (от установяване на собствеността), съдът не зачита каквито и да е претенции. По тази причина, великолепни мраморни фрагменти от атинския Партенон останаха във Великобритания, припомня изданието.

Директорът на „Албертина” Клаус Албрехт Шрьодер (Klaus Albrecht Schröder) по време на откриването на изложбата „Между земята и небето” (From Earth To Sky) на Хуан Миро (Joan Miro; 1883-1983) през есента на 2014 г. Снимка: Stefanie / © artnovini.comВ САЩ, подобни казуси се тълкуват различно от законодателството на отделните щати, като в Ню Йорк, например, срокът на давност е три години. В Германия, жертвите на нацизма имаха право на реституция до 1975 г., но сега, след случая с т.нар. „Мюнхенски склад”, открит в дома на покойния Корнелиус Гурлит (Cornelius Gurlitt; 1932-2014) през февруари 2012 г., са предприети юридически стъпки този граничен период да бъде променен.

В тази посока, австрийското законодателство, определено, е най-демократично в света, смятат юристи. През 1998 г. в Австрия беше приет Закон за реституцията на произведения на изкуството (Kunstrückgabegesetz 1998), а през 2009 г. бяха направени и промени във Федералния закон (Kunstrückgabegesetz 2009). Важно да бъде отбелязано, че подобна правна норма не съществува в нито една друга държава по света. Като арбитър при изпълнението на Закона за реституцията беше създадена специално Комисия за проучване на произхода (Kommission für Provenienzforschung).

Както artnovini.com писа, по силата на този закон, през 2006 г. музеят „Белведере” (Belvedere) върна картината „Портрет на Аделе Блох-Бауер” I (Adele Bloch-Bauer I; 1907) от Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918), наричана още „Австрийската Мона Лиза”, на американската гражданка Мария Алтман (Maria Altmann; 1916-2011). По-късно, през юни 2006 г., шедьовърът беше купен за 135 млн. USD (според различни източници, австрийската държава е била готова да заплати 150 млн. USD) от милиардера Роналд Лаудер (Ronald S. Lauder; 1944), който е и председател на Световния еврейски конгрес. Неотдавна именно Лаудер, в интервю, призова да отпаднат всички ограничения за реституцията на произведения на изкуството, принадлежели на жертви на Холокоста. В края на ноември 2014 г. той остро порица Кристоф Шеублин (Christoph Schäublin), президент на Музея за изящни изкуства в Берн (Kunstmuseum Bern), който обяви, че ще приемат дарението на Корнелиус Гурлит…

През 2011 г. Австрийската комисия по реституция върна на 83-годишния, тогава, канадец Джордж Йориш (Georg Jorisch; 1928-2012), наследник на Амалия Редлих (Amalie Redlich; 1868-1941) – неговата баба, загинала в концлагер, картината на Климт „Лицберг на Атерзее“ (Litzlberg am Attersee; 1915), която през ноември беше купена в Sotheby’s New York за 40.4 млн. USD. Преди реституцията творбата беше собственост на Музея за модерно изкуство в Залцбург (MdM Salzburg). Две години преди това Йориш си върна „Църква в Касон” (Kirche in Casson – Landschaft mit Zypressen; 1913) също от Климт, и също собственост на г-жа Редлих, а през февруари 2010 г., масленото платно беше продадено на търг в Sotheby’s London за почти 27 млн. GBP.

През 2011 г., обаче, Комисията отхвърли претенциите на наследниците на Яромир Чернин (Jaromir Czernin; (1908–1966) да им бъде върната картината „Изкуство на живописта” (Die Malkunst, 1665-1666) от холандския художник Ян Вермеер (Jan Vermeer van Delft; 1632-1675), която сега се намира в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum – KHM) във Виена. Тогава, въз основа на 34-страничен подробен доклад, институцията прецени, че публикуваните факти са достатъчни, за да се смята, че картината е продадена доброволно…

Според Клаус Албрехт Шрьодер, по силата на Закона за реституцията, през последните години в Австрия са били върнати около 50 хиляди произведения на изкуството. Директорът на „Албертина” обаче смята, че е време да бъде сложено ограничение в давността на исковете…

През 1998 г. във Вашингтон се състоя конференция на високо равнище, чиято тема Holocaust-era assets беше реституцията на произведения на изкуството, конфискувани неправомерно от нацистите. Споразумението по заключителния документ, в който се казваше, че „трябва да се вземат бързи мерки за постигане на справедливост и на справедливо решение” за наследниците на жертвите на Холокоста, беше подписан от 44 държави, допълват от hyperallergic.com.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1758-direktorat-na-albertina-davnostta-za-art-restirtucia-tryabva-da-bade-ogranichena.html