Художникът Виктор Петков дебютира с изложбата „Кръстопътища”

Художникът Виктор Петков пред Музея за съвременно изкуство (mumok) във виенския „Квартал на музеите” (MuseumsQuartier Wien). Снимка: © artnovini.comЕкспозицията в столичната галерия „Монов” представя негови платна, скулптури и инсталации, създавани в продължение на четири години.

СОФИЯ. Една дълго дългоочаквана изложба… „Кръстопътища” на художника Виктор Петков, който представя своята дебютна експозиция – живопис, скулптура и инсталация, в столичната галерия „Монев” (бул. „Ситняково” 48). Откриването е на 29 април, сряда, от 18.30 ч.


Плакатът за дебютната изложба на артиста. Снимка: Галерия „Монев” © Виктор ПетковПарадоксът е, че сякаш с Виктор сме се виждали за по-дълго време във Виена, в дните на изложението Viennafair, което той и неговото голямо вдъхновение – известната музикална журналистка Таня Иванова от Jazz FM radio, посещават редовно, отколкото в София. Причините за това са тривиални – работа, липса на време и отново – работа. Парадокс е и факта, че… никога досега не бях виждал негови творби, но винаги съм имал чувството, че ги зная добре – препредадени ми чрез някакви необяснимо-енигматични механизми, движещи общата ни духовна Вселена… Причината за това е, че при всяка наша среща, около нас винаги се е завихрял същински арт ураган от впечатления, открития, идеи, пътешествия, мечти… Но най-важното – винаги съм вярвал и винаги съм усещал с душата си неговото Изкуство. Заради изключителната ерудиция на Виктор, заради искрената му човечност, заради огромния му талант, който от няколко години го държи „в плен” и на една друга голяма негова любов – киното…    

И ако понякога съм имал известни резерви към автентичността на отделни резюмета за изложби, то сега, за „Кръстопътища” се доверявам напълно на думите на известния български изкуствовед проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на Националната художествена академия (НХА): „Първата изложба на Виктор Петков показва на софийската публика един млад и обещаващ художник. Неговите търсения са широки – от „изтъканата” от тънки нишки маслена боя картина, през металните му „заваръчни” повърхности, до инсталациите от различни намерени предмети. Справката с досегашните му произведения показва, че на този автор не е чужда и кинетичната скулптура от дърво и метал. Но всички тези (на пръв поглед разнопосочни) работи са обединени от мисленето за материала като подмяна и алтернатива на обичайното възприятие. Така ябълката е от дърво, живописната повърхност е от разтопен метал, а в инсталацията присъства специфичен визуален разказ, който може да подскаже на зрителя, че Виктор Петков е възпитаник на специалност „Плакат и визуална комуникация” в НХА. В тази изложба присъства не просто интелигентност, но личи онова особено (може би рестриктивно) възпитание на мисленето, което е първият белег за наличие на изкуство и за бъдеще в изкуството.”

Многозначителна... „Люлка”. Художник: © Виктор ПетковВ „Кръстопътища” Виктор Петков представя свои платна, пластики и инсталации, създавани в продължение на четири години. Един забележителен млад автор, чиито теми препращат към крехкия свят на човека, връзката му с природата и сътвореното от самия него, казват от галерия „Монев”. „Кръстопътища” е личен поглед на художника към избора, пред който сме изправени всекидневно, към възможностите да съхраняваме, обогатяваме, променяме, преобразяваме и да възприемаме от друг ъгъл пътя, който изминаваме. Художникът не се ограничава в реализирането на своите идеи. За работите си той експериментира с различни техники и материали, използвайки дърво, метал и маслени бои. Част от произведенията са провокирани от на пръв поглед непотребни предмети, които всъщност имат своя история – гниещи дънери, дървесни израстъци, намерен в изоставена фабрика печат, лента от картечница с патрони… В „Кръстопътища” авторът обединява отделните елементи в нов контекст, различни настроения и нюанси, текстури и цветове, създавайки свят, в който с лекота прекрачва границите между реално и имагинерно, нежно и грубо, ценно и обезценено, допълват от столичната галерия.

She („Тя”). Художник: © Виктор ПетковВ своите визуални послания художникът неизбежно използва и изразни средства, характерни за специалността, която е завършил в Художествената академия. „Експресивност и провокативна ироничност са определящите качества, обединяващи различните търсения и придаващи съвременния облик в творчеството на Виктор”, казва за младия артист неговият бивш преподавател, изтъкнатият художник проф. Георги Янков, който допълва: „Помня Виктор от студентските му години в специалност „Плакат”. Впечатлението, което ми направи тогава, бе интересът му към различни форми и течения във визуалните изкуства. Зад това спокойно и някак уравновесено любопитство се усещаше желанието му да вникне в многото формални, философски и естетически концепции представяни на съвременната световна сцена.

Днес близо десетина години по-късно, преди откриване на неговата първа самостоятелна изложба мога да кажа че, Виктор е извървял един изключително смислен път. Натрупаната визуална информация е преосмислена и филтрирана, за да се превърне в култура. Именно тя е в основата на разнообразните търсения на Виктор през последните години. Преодолял проблема с изразните средства и безсмисленото лутане в търсене на авторски стил, за него са важни единствено идеята и посланието, които неговите работи носят…”

Изложбата „Кръстопътища” на художника Виктор Петков в галерия „Монев” ще продължи до 20 май 2015 г.

* * *

„Пържолата” - една елегантно-иронична интерпретация на една тривиална, но само на пръв поглед, тема. Художник: © Виктор ПетковБиография

Виктор Петков е роден през 1980 г. Живее и работи в София. Завършил е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия – София, специалност „Плакат и визуална комуникация”. Работи в областта на дизайна и цялостната визуална концепция. Художникът има дългогодишен опит в киноиндустрията, заемайки различни длъжности в екипа на компанията Art Department. Изработва авторски дизайнерски мебели.


През последните години Виктор Петков е ангажиран активно с развитието и тенденциите на световното съвременно изкуство. Той е редовен посетител на наякои от най-големите европейски арт изложения като Венецианското биенале (La Biennale), Art Basel, dOCUMENTA в Касел, Viennafair и др. Този интерес към динамиката в съвременното изкуство, и света като цяло, са вдъхновяват творчеството на Виктор Петков, в което ясно личи собствен почерк и афинитет към експеримента с различни медии и техники. Авторът е участвал в няколко общи изложби и в Биеналето на българския дизайн.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1762-hudognikat-victor-petkov-debutira-s-izlogbata-krastopatishta.html