ИК „Персей” издаде прочутата трилогия „Бьорндал” от Трюгве Гюлбрансен

Норвежкият писател Трюгве Гюлбрансен през 1920 г., по време на бизнес пътуване. Снимка: no.wikipedia.orgСОФИЯ. В рубриката си „Световна проза - класика” ИК „Персей” издаде за първи път на българския книжен пазар прочутата трилогия „Бьорндал” (Bjørndal Trilogy; 1933-1935), написана от норвежкия класик Трюгве Гюлбрансен (Trygve Emanuel Gulbranssen; 1894-1962), съобщиха от издателството.


Гюлбрансен е смятан за един от най-големите норвежки автори. В средата на ХХ в. той е четвъртият най-продаван писател в света, благодарение на трилогията си „Бьорндал”, припомнят от „Персей”. Тя съдържа романите „Отвъд пеят горите” (Og bakom synger skogene, 1933), „Полъх от Планината на мъртвите” (Det blaser fra Dauingfjell, 1934) и „Път заобиколен няма” (Ingen vei gar utenom, 1935), които скоро след публикуването им са преведени на повече от 30 езика и продадени в 12-милионен тираж. Трилогията е включена в престижната селекция на Белия дом (бел. ред.: List Of Books Chosen For The White House), включваща най-добрите литературни творби на ХХ в., а през 1960 г. е екранизирана като „Наследството на Бьорндал” (Das Erbe von Björndal) от австрийския режисьор Густав Учицки (Gustav Ucicky; 1898-1961), за когото се твърди, че е извънбрачно дете на големия австрийски художник Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918).

По подобие на последното норвежко издание, българската версия съдържа трите романа, събрани в един том.

Трюгве Гюлбрансен

е роден в Осло. Семейството му е се радва на сравнително висок стандарт на живот, докато бащата на бъдещия писател има успешен бизнес с недвижими имоти, но след голяма банкова криза те едва свързват двата края. Това е и основната причина, поради която Трюгве има трудно детство, разделя се с много от приятелите си и израства в самота. Светъл лъч, през тези мрачни години, са историите, които му разказва неговата майка и по-късно стават неизчерпаем извор на вдъхновение за младия автор.

От 9-годишна възраст той работи като куриер – първоначално за частни лица, а след това за търговци и занаятчии, като доставя и техни стоки. В този период Трюгве редовно носи различни деликатеси в дома на знаменития драматург Хенрик Ибсен (Henrik Johan Ibsen; 1828-1906) на ул. „Арбинс”. Това се случва и в деня на смъртта на великия норвежец, но когато му предлагат да се приближи до смъртния одър на Ибсен, 12-годишното момче е така уплашено, че побягва от къщата…

Въпреки че работи, Трюгве е отличен ученик. Чете непрестанно – скришом, под чина в училище или докато работи. Завършва начално училище с най-добър успех сред съучениците си; има талант да рисува и това му носи допълнителни средства…

Постер към филма „Наследството на Бьорндал”,   екранизацията от 1960 г. на „Отвъд пеят горите”. Снимка: © Helmuth Ellgaard (1913-1980) - Holger.EllgaardТъй като родителите му не могат да осигурят средства за образованието му, 14-годишен, той става чиновник във фабрика за лепила. Докато работи, посещава вечерно училище и курсове по счетоводство, бизнес и английски език. Амбицията и страстта да се образова по-късно му помагат да навлезе уверено и с успех в бизнеса с тютюн, пури и цигари. Забогатява и осигурява на съпругата си и двете си деца богат живот. Гюлбрансен става бизнесмен от световен мащаб, търгувайки с тютюневи продукти, а през 40-те години на миналия век сбъдва мечтата си да бъде и фермер.

Успоредно със всичко това той е професионален писател, а световна известност му носи трилогията „Бьорндал”, която след време е филмирана.

Ако днес трябва да се направи селекция от петима скандинавски класици, името на Трюгве Гюлбрансен определено ще е сред тях, наред с тези на Ибсен, Ханс Кристиан Андерсен (Hans Christian Andersen; 1805-1875), Аугуст Стриндберг (Johan August Strindberg; 1849-1912) и Кнут Хамсун (Knut Hamsun; 1859-1952). За разлика от техните творби, неговите романи не са така мрачни и песимистични, а вдъхновяващи, пълни с оптимизъм и подтикващи читателя да се замисли върху собственото си съществуване и за смисъла на своя живот…

„Трилогията „Бьорндал” е написана във великолепен, образен и изключително четивен стил, която далеч надхвърля жанра на семейната сага. Това е литература, която вълнува читателя и го кара да се замисли върху собствения си живот, върху собствените си преживявания, решения и избори, върху отношенията с близките си…”, казват издателите.

Сюжетът на книгата…

В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си, семейство Бьорндал натрупва земи и богатства. Съседите им смятат, че е опасно да си имаш вземане-даване с тях, но мъжете Бьорндал са силни, смели и честни, макар и често, сурови хора. Сплетните, завистта и злото стават неизменна част от живота на семейството. Но това не им пречи да търсят любовта и да постъпват така, както диктува съвестта им, за да устоят на превратностите на времето и съдбата, да открият смисъла на живота и да прозрат във вечността.

…Сред необятните скандинавски гори има едно имение – Бьорндал. Хората там са силни, независими, предприемчиви и природно интелигентни. Собствениците, от фамилията Бьорндал, са потомци на кралски род, но борбите за трона преди векове са ги накарали да се оттеглят на недостъпни места, далеч от светската суматоха. Тези факти са непознати на жителите на равнината – ограничени и мнителни селяни, и те създават легенди за Бьорндал, че са езичници, магьосници и убийци. Но когато един побеснял мечок започва да напада селата и да убива хора и животни, селяните отиват да молят за помощ в имението.

С мисията са натоварени свещеникът и възрастен селянин, които се изненадват, когато преминават горите и достигат до имението, че там има ниви и имоти, които се обработват много по-добре от техните, и че жителите там са много по-напредничави от тях. Собственикът на имението се съгласява да им помогне едва когато се досеща, че вероятно става дума за същият мечок, който е убил собствения му баща. Успява да издири и убие звяра, но загива от раните, които той му е нанесъл. Селяните от равнината се оказват неблагодарни и продължават да разнасят сплетни за Бьорндал…

Двамата синове на убития, поемат управлението на имението. По-големият, обаче, се удавя заедно със семейството си, когато се пропуква леда на езеро,, през което преминават. По-малкият брат се оженва и когато му се раждат двама синове, той ги кръщава Туре и Даг, каквато е семейната традиция. Веднага след раждането на първия, местната лечителка и пазителка на родовите традиции има видение, че Туре е обречен. Като пораства, той се оказа гуляйджия и женкар. По-малкият, Даг, е вглъбен в себе си и изключително интелигентен…

Бьорндал имат сериозен съперник в лицето на фамилията Боргланд, от съседно имение, управлявано от полковник фон Гал. Дъщеря му Елизабет е невероятно красива светска дама, но е егоцентрична и жестока. На един бал тя харесва Туре Бьорндал, но той накърнява гордостта й. Обидена и отмъстителна, Елизабет настройва свой обожател срещу Туре, който го издебва коварно през нощта и го убива.

…Даг получава добро образование и се оженва за Терезе Холдер – дъщеря на търговския партньор на Бьорндал, търгуващ с Англия. Заедно с нея в имението идва и Дортея, неомъжената й сестра.

Умен и предприемчив, властен и суров, Даг умножава имотите и богатството на Бьорндал, превръщайки се в един от най-богатите хора в страната. Всички се страхуват от него и му се подчиняват. Вътрешно той е честен и принципен човек, но безскрупулен, когато става дума за работа. Загрижен е за семейството си и близките си, състрадателен е към приятелите си. Постепенно в него започва промяна под влиянието на Дортея, сестрата на съпругата му. Започва да проумява, че парите и богатството не са най-важното в този живот - важна е следата, която ще оставиш след себе си, важно е да правиш добро, без да очакваш нещо в замяна...

За съжаление, жена му и сестра й се разболяват и умират. Даг, когото започват да наричат Стария Даг, за да бъде различаван от сина му – Младия Даг, се чувства самотен в мрачното имение, въпреки несметното си богатство. Но се появява една млада жена, която ще донесе светлина в имението.

Корицата на прочутата трилогия „Наследството на Бьорндал”; „Световна проза - класика”; Първо издание; ISBN 978-619-1610-20-4; Страници - 672; Цена - 19.99 лв. Снимка: © ИК „Персей”Това е Аделхайд Баре, чието аристократично семейство е обедняло. Заради явния си бохемски нрав, баща й – майор Баре, се разделя с нейната майка, докато Адел дете. Отглеждат я майка й и баба й, като й внушават, че трябва да бъде затворена, да не се влюбва истински, да бъде пестелива и отговорна. Когато двете умират, Аделхайд трябва да отиде при баща си, когото тя мрази. Той прави много жертви за нея, но на нея й е трудно да го приеме, тъй като години наред и е втълпявано, че той е виновен за всичките й беди.

Аделхайд и Младия Даг се запознават и се влюбват от пръв поглед. Но и двамата са твърде свити и затворени в себе си и ако не е намесата на Стария Даг да разкрият чувствата си, двамата никога не биха заживели заедно.

Интелигентна и добре образована, Аделхайд променя с присъствието си имението, но постепенно и то благотворно променя нея. На младото семейство се раждат близнаци, но децата скоро се разболяват и умират. Младия Даг се затваря в себе си още повече, започва да страни от жена си и все по-често да ходи в дивите и необятни гори. Той, както всичките си прадеди, има жива връзка с природата. Тя го зарежда енергия; създава хармония в душата му. Огорчен от живота, не намиращ смисъл, Младия Даг предприема самоубийствено изкачване на планински хребети, за които се носят легенди, че оттам никой не се е връщал. Това е Планината на мъртвите. Той достига до върха й. Оттам той вижда, на фона на величието на природата и вечността, колко дребно и незначително е всичко наоколо. При опасното слизане надолу Младия Даг пада и се наранява сериозно главата си.

Притеснени, Стария Даг и Аделхайд тръгват да го търсят. Той е открит и спасен от неколцина горски жители. Откарват го в имението, и след продължително лечение, успява се съвземе. Даг вече мисли и говори по различен начин, след като е видял света отвисоко, но околните смятат, че тези негови разсъждения са следствие от падането в планината…

С големи усилия Аделхайд успява да възстанови отношенията със съпруга си и отново ражда близнаци, които по традиция кръщават… Туре и Даг.

Междувременно по време на голямата криза след Наполеоновите войни Стария Даг умножава богатството си и придобива имението на съперниците си – Боргланд, а жестоката, отмъстителна и всяваща ужас сред подчинените си Елизабет фон Гал загива при трагичен инцидент… Завещанието на Стария Даг е единият му внук да наследи Бьорндал, а другият – Боргланд…

Но пред Аделхайд и Младия Даг предстоят още изпитания както в личния им живот, така и в управлението на имението и богатствата им… Сега, вече, те трябва сами трябва да прозрат какъв е смисълът на живота и да потърсят пътя към истинската хармония…

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/literatura/1272-ik-persei-izdade-prochutata-trilogia-bjoerndal-ot-trygve-gulbranssen.html