СБХ представя 552 произведения от емблематичната ОХИ „Земята и хората ’82”

„Земята” през погледа на художника Владимир Коновалов. Снимка: © СБХСОФИЯ. На три етажа, в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6, са експонирани 552 оригинални творби и репродукции (също и текстова част) от емблематичната Обща художествена изложба (ОХИ) „Земята и хората”, която беше проведена преди тридесет години – през 1982 г. – в град Добрич (тогава – Толбухин). Тази ретроспектива изпълнява част от намерението на СБХ да погледне към 120-годишната история на организирания художествен живот у нас, и по-специално към 70-те години на ХХ в. – период, непознат за по-младите поколения, а днес позабравен и от действащите тогава генерации, казват организаторите на изложбата.


Пластиката „Голо тяло” на Снежана Симеонова. Снимка: © СБХ Наименованието й е „Едно десетилетие”, а прегледът на изкуството, обозначен в този времеви диапазон, се простира между 1972 и 1982 г. Експозицията е изградена от произведения, участвали в изложбата „Земята и хората”, сега допълнена от отделни творби, показвани в изданията от 1972 и 1977 г. През 70-те, този изложбен формат отразява съществени процеси в изкуството и е една от най-важните художествени прояви от близкото минало, смятат изследователите на българското изобразително изкуство.

„Изложбата осветява своеобразен процес на промяна в мисленето, а за избрания отрязък от време, това означава и навлизане на нови поколения на художествената сцена. Свободното, неизкушено от политически идеологеми мислене съжителства с конформизма, често му се противопоставя, а понякога двете крайности общуват помежду си. Тази противоречивост проличава от показаните творби и изяснява много от драмите на времето”, допълват от художническата организация.

Пълнолуние” от Димитър Арнаудов (1933-1989). Снимка: © СБХ„Днес, една обективна оценка би била подкрепена от много от избраните творби. Става дума за живопис, графика, рисунка и скулптура, каквито са видовите характеристики на повечето ОХИ от този период. Стремежът е да се възстанови видът на изложбата такъв, какъвто е бил, без да се проявява субективност при селекцията от днешна позиция. Съвременната оценъчна стойност зависи от динамично променилата се публика и рефлексии, като историята се вижда само през очите на изкуството. А може би това е истинската история? Не става дума и за хронология, така както тя се разбира от позицията, която избираме. Всъщност говорим за обективност, доколкото това е възможно. В най-голямата степен на възможностите ни”, споделят инициаторите на ретроспективата.

Изложбата „Едно десетилетие” отбелязва и юбилея (50 години) от основаването на художествената галерия в Добрич, като повечето представени творби са от нейния фонд, а малка част са собственост на Софийска градска художествена галерия.

Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят мащабната експозиция до 21 декември т.г.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1273-sbh-predstavia-552-proizvedenia-ot-emblematichnata-ohi-zemyata-i-horata82.html