Филмът „Каръци” на Ивайло Христов спечели „Златен Георги” от 37-ия ММКФ

Филмът „Каръци” (2015) на режисьора Ивайло Христов и оператора Емил Христов беше избран за най-добрия филм на 37-я Московски международен кинофестивал. Снимка: 37.moscowfilmfestival.ru © Profilm В основната програма на Московския международен кинофестивал участваха 11 филма.

МОСКВА. Филмът „Каръци” (Losers; 2015) на режисьора Ивайло Христов и оператора Емил Христов спечели Главната награда „Златен Георги” от 37-ия Московски международен кинофестивал (37th Moscow International Film Festival), който се проведе от 19 до 26 юни т.г. в руската столица, съобщи сайтът на кинофорума. Наградата беше връчена от председателя на журито френският режисьор Жан-Жак Ано (Jean-Jacques Annaud) по време на официалната церемония, която се състоя в Централния дом на кинематографистите на Руската федерация.


…Тийнейджърите Елена, Коко, Пацо и Гошо живеят в малко провинциално градче. Неразделните приятели са уверени, че всички те са неудачници. Коко е влюбен в Елена, която мечтае да стане певица. Момичето е силно развълнувано от предстоящия концерт на известна рокгрупа. Този концерт, който е обсебил целия град, обаче, ще положи началото на нов любовен роман, разочарования и объркани взаимоотношения…

Сценарият на филма „Каръци”, продукция на Profilm, е на Ивайло Христов, а в основните роли участват Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин и Пламен Димов.

Специалният приз на журито „Сребърен Георги” отиде при създателите на руския филм „Арвентур” (Arventur) на режисьорката Ирина Евтеева (Irina Evteeva). За най-добър режисьор „Сребърен Георги” получи датчанката Фредерике Аспьок (Frederike Aspeock) за лентата „Росита” (Rosita).

Журито определи за най-добро изпълнение на мъжка роля превъплъщението на Еркебулан Даиров (Yerkebulan Daiyrov) в казахстанския филм „Шлагбаум” (Tool Bar), а за женска роля беше отличена Елена Лядова (Yelena Lyadova) за участието й в руския „Орлеан” (Orleans).

„Сребърен Георги” за най-добър документален филм получи копродукцията на САЩ и Мексико „Земя на картелите” (Cartel Land), чийто режисьор е Матю Хейнеман (Matthew Heineman). Южнокорейският филм „Метод за провеждане на наблюдение със снайпер” (Sniper’s Observation Method; 2014) на режисьора Ким Юхна (Yunha Kim) взе наградата за най-добра късометражна продукция.

С приза за принос в световното кино беше отличен председателят на журито Жан-Жак Ано, а със Специалната награда „За покоряване на върховете на актьорското майсторство и вярност към принципите на К.С. Станиславски” – световноизвестната британска актриса Жаклин Бизе (Jacqueline Bisset), която също беше член на журито.

В рамките на 37-я Московски международен кинофестивал беше представена програма, посветена на 100-годишнината от създаването на първия български филм „Българан е галант” на класика Васил Гендов (1891-1970).  

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1817-filmat-karaci-na-ivaylo-hristov-specheli-zlaten-georgi-ot-37-miff.html