Снимките на световни забележителности в социалните медии – незаконни

Според статистиката, всеки ден в легендарния фонтан „Треви” (La Fontana di Trevi) в Рим, туристите „влагат” монети на стойност около 3000 EUR. Но дали темпът на „инвестиране” ще се запази, ако чиновниците в Брюксел приемат закона, ограничаващ публикуването на снимки, правени около бароковата забележителност. Снимка: © Йолана Колева - ЙолиСкъп фотоспомен от Айфеловата кула или фонтана „Треви” във фейсбук – забравете! Евродепутати обсъждат закон, който забранява…

БРЮКСЕЛ. Евродепутати обсъждат закон, който ще помрачи настроението на милиони пътешественици – според документа, в социалните медии ще бъде забранено публикуването на снимки на световноизвестни забележителности, съобщава сайтът на National Geographic Россия.


Законопроектът предвижда забраната на професионално заснемане и последваща публикация на снимките в социалните медии без предварително разрешение от администрацията, обслужваща всяка от световните забележителности. Засега списъкът им не е известен, но според някои средства за масова информация, в него ще влязат обекти като Айфеловата кула (Tour Eiffel) в Париж и фонтана „Треви” (La Fontana di Trevi) в Рим.

Идеята за подобна забрана не е концептуално нова, припомня изданието. Например, всяко изображение на осветената през нощта Айфелова кула може да бъде използвано само след разрешение от компанията, която обслужва съоръжението. Съответният закон бил приет по настояване на създателите на уникалната нощна илюминация, докато дневното изображение на „Желязната дама” било обществено достъпно.  

Айфеловата кула в Париж - най-сниманата световна забележителност. Но, докога?... Снимка: © Йолана Колева - ЙолиОсвен това, на много места – основно в музеите, ще бъде забранена употребата на палките за селфи, тъй като освен, че този начин на снимане пречи на останалите посетители, при неумело използване на „инструмента” съществува потенциална опасност да бъдат повредени безценни експонати. В европарламента се обсъждала и забраната на любителски снимки с помощта на дронове.

Все още не е ясно по какъв механизъм ще се прилага закона, ако бъде приет. Предполага се, че в момента на снимката, фотографът няма да е в нарушение, но проблемни ще бъдат евентуалните публикации в социалните медии. За да бъде регулирана тяхната поява в интернет, ще е необходимо създаването на специални служби, които ще трябва да работят с гигантски обем от информация. Пресата вече нарече тези бъдещи служители „фейсбук-полиция”.

Въпреки че в този законопроект става въпрос за професионална фотография, правозащитниците са уверени, че нововъведенията ще повлияят и на обикновените хора. Тази възможност е заложена в самата формулировка, че забраната важи за разпространяването на публикации в „социалните медии”, което означава, че в тази категория освен социалните мрежи попадат и различните форуми, фото- и видеохостинги, блогове, сайтове за запознанства и др. Как, обаче, „фейсбук-полицията” ще различава професионалните фотографи от любителите, също не е ясно.

Срещу съществуващата опасност от ограничаване на творческата свобода вече се обяви онлайн-енциклопедията Wikipedia, откъдето като ответна мярка обещаха да публикуват огромно количество любителски снимки на известни забележителности, допълват от nat-geo.ru.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/drugi/1821-snimkite-na-svetovni-zabelegitelnosti-v-socialnite-medii-nezakonni.html