Мирела Демирева: Винаги скачам за първото място!


Снимка: Reuters

Мирела Демирева даде специално интервю за БНТ след края на Балканския шампионат по лека атлетика. Българката триумфира пред родна публика с резултат от 195 сантиметра, а след това направи неуспешни опити на 203. Тя сподели, че е била притеснена от множеството хора, които я подпрепиха, но в същото време са ѝ дали огромна енергия, нужна за скокове над 2 метра. На Демирева ѝ предстои най-важното състезание – Европейското първенство, на което скачачката ни е категорична, че ще скача за първото място, както е било във всяка една надпревара.

Мирела, рядко имаш възможност да скачаш пред родна публика. Какво ти носи това?
– В интерес на истината бях малко притеснена. Имаше доста, хора доста деца, които бяха супер сладки, постоянно викаха. Беше ми трудно да не им обръщам внимание и да не им отговарям. Имаше напрежение, защото всички те гледат и всички искат. Но в същото време това носи страшна енегрия, страшен заряд. Точно това ми е нужно за опити над 2 метра – да съм в добро настроение, да имам позитивна енергия. Това беше наистина едно много приятно състезание.

Веднага след състазението те наобиколиха толкова много хора. Със сигурност това е нещо, което от Холандия си лишена, но тук се случва с пълна сила. Ивет Лалова повече има опит от тази еуфория, ти как я възприемаш?
– Да, така е. В Холандия ми е доста по-спокойно. Да, Ивет е жестока, хората много я харесват и тя го заслужава. Много ми харесват децата, те са супер искрени и чисти. За мен е комплимент уважението, което показват хората, уважението към труда ми. Важно е, че харесват скока ми, защото моят скок е моето творчество.

Ще участваш ли в още състезания до Европейското първенство, или това бяха стартовете?
– Това беше последното състезание. Остават някъде около две седмици, така че се прибирам по най-бързия начин в Холандия и продължавам подготовката си. Вече съм готова, работата е свършена. Единственото, което остава, е да скачам с желание, да се радвам на скоковете си и дам всичко от себе си.

Да те върна малко към състезанието. 203 см си пожела в сектора. Как и защо точно 203?
– 200 сантиметра вече ги скочих, направих опити на 202, никога не бях правила опити на 203. Така че реших, че е много по-вълнуващо. И все пак това е българска публика, която заслужаваше да види едни красиви опити на височина като 203.

Какво според теб се промени този сезон, за да покориш така мечтаните 200 см? Знам, че за тях бленуваш, откакто сериозно се занимаваш със скокове на височина. Какво направи разликата, че летвата да се запази на стойките?
– Причините са много. Една от тях е изминалата година. Тя беше много трудна, но в нея свършихме много работа. Бях готова за 200 сантиметра още когато ние започнахме да се подготвяме, поне чисто психически. Подготовката и настройката за такива височини става още септември и октомври, когато започваш да тренираш. За миг не съм изпускала целта си от поглед. Просто беше въпрос на време, трябваше да бъда търпелива. Още повече, че аз ги скачам сигурно от десет години. Но в крайна сметка това, че се случва в главата ми, не значи, че не е истина. Разбира се, много по-приятно е, когато се случи в действителност. Но този момент съм си го представяла хиляди пъти, емоцията беше наистина много силна. Хареса ми опитът и съм щастлива, че го скочих по начина, по който исках да го скоча.

Сама каза след състезанието „сама мога да се нарека истински висока скачачка“. По различен начин ли вече гледаш на скока, заставайки пред летвата, след като вече си постигнала тези 200 см?
– Да, по различен начин гледам на нещата, а и смятам, че колкото повече опити правя на 200, толкова ставам по-добра. Това ми липсва – опити над 200 сантиметра. Много е различно. В крайна сметка това е гросмайсторската височина.

Сега за какво си готова в Берлин?
– Винаги скачам за първо място, независимо дали печеля, или губя Диамантени лиги, независимо колко скачам през сезона. Знам, че имам потенциал, знам, че мога! Единственото, което трябва да направя, е да го реализирам.

До този момент как оценяваш сезона си? Знам, че си много самокритична, но тук едва ли можеш да кажеш нещо.
– Много съм самокритична, но оценките за сезона винаги ги давам в неговия край, тъй като основното състезание все още не е минало.

Source Article from http://insport.bg/2018/07/23/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2/#utm_source=rss&utm_medium=rss