СБХ ще представи 15 български художници от Унгария, в изложбата „Диалог III”

Живопис, скулптура, графика, текстил, анимация, сценография, костюми и архитектура ще покажат на „Шипка” 6 (17-30 юли) от Групата на българските художници, живеещи в Унгария. Снимка: СБХСОФИЯ. Експозиция с произведения на български художници и приложници от Унгария, наречена „Диалог III”, ще бъде представена от 17 до 30 юли т.г. в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6. Съорганизатори на изложбата са Институт „Балаши”Унгарски културен институт и дружество „Български културен форум”, заедно със СБХ, съобщиха от художническата организация.


Българската общност в Унгария разполага не само с богато минало и редица институции, но и притежава забележителен интелектуален потенциал, който представлява по впечатляващ начин културните ценности на нашата народност, казват организаторите на арт събитието. Един от най-ярките представители на сънародниците ни в дунавската страна е Групата на българските художници, живеещи и работещи в Унгария. Формацията е създадена през 1999 г. като част от дружество „Български културен форум”, с което си сътрудничи много успешно. Художниците, участници в групата, са и членове на дружеството, което в голяма степен подпомага работата им, като организира и осъществява техни изложби в страната и чужбина, публикува каталози с творбите им и ги популяризира чрез своите други издания.

Художниците и приложниците, които ще бъдат представени в „Диалог III”, работят в различни стилове и направления, но са обединени от своя произход. Много от тях са завършили своето образование в България, други – в Унгария, но съдбата и битието им са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете национални култури, като по този начин те дават своя дял за пъстротата и богатството и на общата европейска култура.

Почитателите на изобразителното изкуство, които посетят експозицията на „Шипка” 6, ще могат да видят произведения на Миролюба Гендова – живопис, Антони Дончев – скулптура, Боряна Конц-Маевска – текстил, Милена Владимирова – текстил, Карой Саренчев – живопис, Женя Бозукова – живопис, Огнян Кожухаров – скулптура, Клаудия Орос – сценография и костюми, Ненко Балкански – живопис, Естер Кнейс – текстил, Петър Лукач – архитектура и графика, Жужана Естер Кожухаров – анимация, Росен Русев – графика, Мария Тури Чьоргеи - живопис, и Ангел Радулов – живопис.


Откриването на изложбата „Диалог III” ще се състои на 17 юли (петък) от 18.00 ч. в залата на IV етаж.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1837-sbh-ste-predstavi-15-bulgarski-hudognici-ot-hungary-v-izlogbata-dialogiii.html