MK на Украйна поиска да бъде забранен концерт на Емир Кустурица

Световноизвестният режисьор Емир Кустурица и неговият The No Smoking Orchestra свириха за последен път в украинската столица Киев през есента на 2013 г. Снимка:  thenosmokingorchestra.com / Dragan TeodorovicКИЕВ. Министерството на културата (МК) на Украйна поиска съдействие от МВР и от Службата за безопасност (СБУ) да бъде забранен концерта на сръбския режисьор Емир Кустурица (Emir Kusturica; 1954) в столицата на страната, заради неговата подкрепа на руската политика, съобщи lenta.ru, като цитира пресслужбата на ведомството.


„Обръщението към правоохранителните органи беше инициирано от МК като реакция за недопускане на участието на Емир Кустурица в концерта на 28 юли, заради нееднократната публична подкрепа на режисьора на окупационната политика на Руската федерация (РФ) по отношение на Украйна и анексирането на Крим”, се казва в комюникето.

В украинското МК сметнали за нецелесъобразно включването на Кустурица в концерта, посветен на 1000 години от кончината на легендарния киевски княз Владимир I Велики (958-1015). От културната институция не изключвали възможността да бъдат предизвикани провокации и провал на мероприятието.

Световноизвестният сръбски режисьор Емир Кустурица е носител на две награди „Златна палма” (Palme d’Or) от кинофестивала в Кан за филмите „Баща в командировка” (When Father Was Away on Business; оригинално заглавие: Otac na službenom putu; 1985) и за „Ъндърграунд” (Underground; оригинално заглавие: Podzemlje; 1995). Той е известен и като ритъм китарист на създадената от него рок група Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra. Режисьорът нееднократно се е изказвал в защита на Русия и одобрява присъединяването на Крим към РФ. През декември 2014 г. той изрази публично своето желание да снима филм на територията на полуострова.

През пролетта на 2015 г. в Украйна бяха отменени концертите на друг знаменит сръбски артист – Горан Брегович (Goran Bregović; 1950), , припомня медиата. Тогава Киев забрани неговите изявите в страната, като причината за решението беше концерта на музиканта в Крим. Брегович стана световноизвестен като соло китарист на легендарната сръбска рок Bijelo Dugme и със сътрудничеството си с Кустурица за някои от най-известните му филми: „Циганско време” (Time of the Gypsies; оригинално заглавие: Dom za vešanje; 1988) – награда в категорията Най-добър режисьор от фестивала в Кан през 1989 г., „Аризонска мечта” (Arizona Dream; 1993) и „Ъндърграунд”. Днес сръбският музикант гастролира из цял свят със своя прочут Оркестър за сватби и погребения (Weddings and Funerals Orchestra).


Емир Кустурица и неговият The No Smoking Orchestra свириха за последен път в украинската столица Киев на 9 ноември 2013 г. (снимки от концерта можете да видите тук).

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1842-mk-na-ukraina-poiska-da-bade-zabranen-konzert-na-emir-kusturica.html