Скулптор ще се „издължи” на колекционер с творба, наречена „Набутай си го…”

Скулпторът Дан Во е един от най-интересните и провокативни съвременни артисти. Снимка: artnet News  След спорното отсъждане в полза на Берт Кройк, Дан Во ще изпълни решението на съда, вдъхновен от култовата реплика от „Екзорсистът”: ‘Shove it up your ass, you faggot’.

РОТЕРДАМ. Практиката показва, че много често отношенията между художници и колекционери [галеристи] преминават отвъд границите на благоприличието и са белязани от перманентен антагонизъм. Поредното доказателство за това твърдение е продължаващата с пълна сила словесна „престрелка” между световноизвестния датски скулптор от виетнамски произход Дан Во (Danh Võ; 1975) и холандският колекционер Берт Кройк (Bert Kreuk), който неотдавна спечели съдебно дело за неизпълнен ангажимент от артиста.


Заедно с молбата за обжалване, обаче, талантливият скулптор, лауреат на престижната награда Hugo Boss за 2012 г., написа и отворено писмо до колекционера, което artnet.com публикува. В него той казва, че ще изпълни решението на съда и в рамките на една година ще създаде произведение, формално удовлетворяващо всички параметри, фиксирани в съдебното постановление. Според иска на Кройк, творбата трябва да бъде мащабна, впечатляваща и да отразява актуалните теми в творчеството на Дан Во. Артистът написа, че работата, която ще предостави на колекционера, ще бъде мащабна и e вдъхновена от едно от произведенията, които до 22 ноември т.г. той представя в Павилиона на Дания (The Danish Pavilion), в рамките на тазгодишното Венецианското биенале (56th International Art Exhibition La Biennale di Venezia). В Жардини (Giardini di Castello) артистът показва концептуалната си инсталация mothertongue, съставена от 12 творби, сред които е и 02.02.1861 (2009) – писмо от неговия баща Пунг Во (Phung Vo), копирано и вдъхновено от друго писмо – това на френския католически мисионер Жан-Теофан Венар (Jean-Théophane Vénard; 1829-1861) до неговия баща. Заради своята вяра, свещеникът е бил измъчван жестоко и обезглавен на 2 февруари 1861 г. във северновиетнамската провинция Тонкин (виет.: Bắc bộ). На 19 юни 1988 г. Венар беше канонизиран за светец от папа Йоан-Павел II (Ioannes Paulus PP. II; 1920-2005). В обръщението си към холандеца художникът отбелязва, че това произведение е смятано за едно от най-важните в неговото изкуство…

02.02.1861 (2009) - част от инсталацията mothertongue, която Дан Во показва на Венецианското биенале. Писмото е копирано от неговия баща Пунг Во, вдъхновен от историята на френския католически мисионер Св. Жан-Теофан Венар, изтезаван нечовешки и убит заради вярата си, във виетнамската провинция Тонкин на 2 февруари 1861 г. Снимка: danishpavilion.org © Danh VõВНИМАНИЕ!!! В следващите редове е използван цитат, чието съдържание някои читатели могат да приемат като обидно.

Според Дан Во, твърденията на тримата свидетели на Кройк – близки негови приятели, на чиито показания се позова холандският съд, са „фалшиви” и през 2013 г., при посещението на скулптора в Общинския музей в Хага (Gemeentemuseum Den Haag), „не се е стигало до споразумение”. Сумата от 350 хил. USD никога не е споменавана, не са уточнявани подробности за бъдеща творба, както и че никога „не е подскачал от радост” след постигането на споразумение, за което Кройк и неговите свидетели твърдят, че е факт. По спорния казус продължават да работят адвокатите на Во, но въпреки обжалването, той е готов да изпълни предписанията на съда и предлага на колекционера да създаде за къщата му Панама и за 38-а зала на хагския музей голямоформатно произведение, инспирирано от споменатата по-горе творба, което ще включва и известната реплика от филма „Екзорсистът” (The Exorcist; 1973): „Набутай си го отзад, педал.” (Shove it up your ass, you faggot.) Легендарният хорър-трилър на Уилям Фридкин (William Friedkin; 1935) също е сред актуалните му поводи за вдъхновение, допълва датският скулптор.

Отговорът на Кройк не закъсня и той също публикува кратка бележка, в която нарече случващото се „толкова странно, че не е за вярване. Сякаш попаднах в някакъв сюрреалистичен свят.” Според него, всичко това противоречи на постановлението на съда, което призовава страните да контактуват помежду си по „професионален път” и да „нормализират отношенията си”, а също така показва и защо се стигнало до процес… Вчера, 22 юли, както обеща през миналата седмица, колекционерът изпрати отворено писмо до Дан Во, което сайтът artinfo.com направи обществено достояние. В него той припомня, че две години е предлагал спорът да се реши извън съдебната зала и, че е „отворен да обсъдят ситуацията по цивилизована и почтителен начин”. „Аз няма да сляза на нивото на обидите, ругатните, нецензурните думи и други детински прояви…”, продължава холандецът и предлага на художника да се концентрират, за да се „финализира цялата тази сага”. „Намирам обидният език и дискриминационните изказвания, свързани с пол, ориентация, раса и религия, (преднамерени или не) за много неподходящи. Това е нещо, което не искам в моята колекция или по стените ми. Сигурен съм, че когато всички страни спазват решението на съда и се стигне до „детайлно съгласие” чрез „професионална комуникация”, крайният резултат ще е достоен, за да бъде включен в моята колекция…”

По нататък той предлага на художника да се откаже от своя хонорар от 350 хил. USD в полза на някаква добра кауза – например, да ги дари на холандски или американски музей, като същото ще направи и той. Така с общо 700 хил. USD, те ще могат да се „излекуват всички недоразумения”. В последните редове на писмото си колекционерът казва, че финалът на този случай „няма да бъде дефиниран като победа или загуба, а като вземане на правилни решения.

Кьолнският Museum Ludwig ще представи от 1 август до 25 октомври т.г. първата самостоятелна изложба на датския скулптор Дан Во в Германия. Снимка: © Danh VõВ края на юни тази година, съдът в Ротердам се произнесе в полза на Берт Кройк в делото срещу Дан Во, който, според колекционера, се ангажирал да създаде голяма творба за изложба, която той смятал да представи в Общинския музей в Хага, припомня платформата artguide.com. Произведението трябвало да бъде разположено в цялата зала, но вместо това Во изпратил една неголяма скулптура. Съдът определи Во да изпълни условията на споразумението от 2013 г. и в рамките на една година да представи на Кройк мащабна творба. В случай на просрочване, датският артист, заедно с представящата го Isabella Bortolozzi Galerie, явяваща се страна по договора, ще трябва да изплащат на Кройк по 10 хил. USD дневно, докато сумата достигне 350 хил. USD. След изпълнението на поетия от художника ангажимент, колекционерът трябва да изплати на Во договорените 350 хил. USD. Предвид последните изяви на скулптора, тази цена е много по-ниска от нивата, на които днес се продават неговите произведения, коментира artnet.com. Първоначално холандецът искал творбата да му бъде предадена в срок от две седмици, но по този въпрос съдът взе страната на художника и увеличи времето за изпълнение на година.

Както artnovini.com написа, на 1 август т.г., в Museum Ludwig в Кьолн, ще бъде открита първата самостоятелна изложба на Дан Во в германски музей. Експозицията е наречена със странното заглавие Ydob eht ni mraw si ti, което сякаш е написано на виетнамски, но всъщност е изписаната отзад-напред фраза ‘it is warm in the body’ („топло е в тялото”) – също е реплика от „Екзорсистът”.

В изложбата си в Германия, авторът продължава работа по продължителния като време проект „Ние, хората” (We The People), който пресъздава пълномащабно копие на „Статуята на свободата” (Statue of Liberty) в Ню Йорк. Досега скулпторът е изработил над 150 медни фрагмента от знаменитата статуя, които са пръснати из различни обществени и частни колекции по целия свят. В Museum Ludwig ще бъде представена най-голямата част от знаменитата статуя, която ще бъде съпътствана и от изложба със снимки от самия Во и от известния американски фотограф Питър Хъджър (Peter Hujar; 1934-1987).


Изложбата Ydob eht ni mraw si ti в германския музей ще продължи до 25 октомври 2015 г.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-sveta/1844-sculptor-ste-se-izdalji-na-kolekcioner-s-tvorba-narechena-shove-it.html