Сръбският художник Божидар Плазинич съгради метафизичен „Храм” от живопис

В самостоятелната си изложба, наречена „Храм”, сръбският художник Божидар Плазинич представя най-новите си творби. Снимка: СБХ © Божидар ПлазиничСОФИЯ. Само още една седмица – до 30 юли, четвъртък – почитателите на изобразителното изкуство ще могат да видят самостоятелната изложба, „Храм” на сръбския художник Божидар Плазинич (Bozidar Plazinic), която е подредена на третия етаж в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6.


Художникът Божидар Плазинич представя пред българската публика последните си творби, в които по впечатляващ начин се преплитат съвременния живописен поглед на твореца с традициите от миналото, християнските символи и темата за непреходността, казват организаторите на изложбата. В своето творчество авторът използва фигурите на кръст, кръг, квадрат и триъгълник като знаци, чрез които пресъздава вечните истини за света и за живота. Квадратът в неговите картини е символ на Земята, постоянството, сигурността и стабилността; кръгът – единство, безкрайност и съвършенство; кръстът – универсален символ от най-дълбока древност, като център на света и връзка между небето и земята; триъгълникът – триединство, божественост, съединение на мъжкото и женското начало… От друга страна монохромността в творбите му, разчупена от златото, създава усещането за трансцеденталност и единение с божественото, допълват от СБХ.

В своето творчество артистът използва фигурите на кръст, кръг, квадрат и триъгълник като знаци, чрез които пресъздава вечните истини за света и живота... Снимка: СБХ © Божидар Плазинич* * *

Божидар Плазинич е роден е на 18 август 1954 г. в Сърбия. Завършва живопис в Сараево, учи още в Букурещ и Риека (Хърватска), както и във Философския факултет на Белградския университет. По време на следването си печели стипендии за обучение в Гърция, Италия, Франция и Белгия. През 2001 г. е обявен за заслужил художник.

Артистът се изявява с успех на сръбската и световна арт сцена от 1973 г. Оттогава до днес е представял свои творби в 47 самостоятелни изложби и в 586 общи експозиции в Сърбия и в чужбина. Автор е на редица кураторски проекти, подготвял е експонати за музейни сбирки, за биеналета и триеналета на живописта в Белград, Нови Сад, Ниш, Загреб, Скопие, Сараево, Токио, Париж, Сао Паоло, Монтевидео, София, Шумен, Мексико, Солун и други. Носител е на 31 награди с национално и международно значение.

Негови творби се намират в музеи и галерии в Белград, Ниш, Куманово, Загреб, Токио, Париж и т.н.


От 2001 г. е основател и ръководител на Центъра за визуални проучвания „Кръг”. През 1995 г. поставя началото на Международния симпозиум „Живопис и хартия”, чийто организатор и ръководител е до днес. От 2006 г. е директор на Балканското биенале „Библиотека – отворена книга за Балканите”, а през миналата година основа собствен Международен център за резиденции „Tijanje – глобално село”.

Source Article from http://artnovini.com/news/ot-bylgaria/1846-srabskiat-hudojnik-bozidar-plazinic-sagradi-metafizichen-hram-ot-givopis.html