Хамилтън спечели първа победа за сезона

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели първата си победа за сезона във Формула 1, след като се възползва от проблемите на Ферари и стигна неочаквано до първото място в Бахрейн.

Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) довърши втората поредна двойна победа за шампионите, а победителят от квалификацията Шарл Льоклер (Франция, Ферари) завърши на третото място след проблем с двигателя.

Себастиан Фетел (Германия, Ферари) направи най-добрия старт на трасето, след като изпревари победителя от квалификацията Льоклер, а зад тях Ботас мина пред Хамилтън преди първия завой. Секунди по-късно финландецът атакува успешно французина от Ферари и го изпревари, но бързо след това Льоклер намери скорост и си върна второто място във втория завой. От това се възползва и Хамилтън, който зае третото място вместо Ботас.

Льоклер настигна Фетел в шестата обиколка и го изпревари в DRS зоната, а класирането остана непроменено до влизанията на всички водещи пилоти в бокса след 30-та обиколка. За германеца 37-та се оказа фатална, след като Хамилтън го атакува и го изпревари, а той се завъртя в опита си да увеличи рязко скоростта. Освен всичко това Фетел счупи предно крило и влезе обратно в гаража на Ферари.

Без Фетел в битката за победата, Льоклер изглеждаше сигурен първенец преди финалната третина в Бахрейн. В 41-та обиколка той имаше преднина от 8.7 секунди срещу Хамилтън, но лошият късмет за Ферари съвсем не беше свършил.

„Нещо странно се случва с двигателя“, каза Льоклер по отборното радио в 46-та обиколка и беше прав. Победителят от квалификациите започна да губи фатално време във всеки завой и на всяка права, а Хамилтън се възползва. Световният шампион изпревари Льоклер с извинително помахване в 49-та обиколка и остана начело до края, а Ботас довърши неочакваната двойна победа за Мерцедес в Бахрейн.

Хамилтън изпревари Ботас с 2.980 секунди, а Льоклер се възползва от автомобил по сигурността в последните две обиколки и остана трети с две десети пред Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул). Фетел завърши на петото място.

Source Article from http://insport.bg/2019/03/31/%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE/#utm_source=rss&utm_medium=rss