Дафовска: Владо Илиев иска да се докаже, Анев е готов да тренира с отбора

Най-успешната българска биатлонистка Екатерина Дафовска е президент на българската федерация вече девета година. Олимпийската шампионка от Нагано ’98 винаги е до националите на най-големите състезания. Специално за читателите на „България Днес“ 43-годишната чепеларка сподели очакванията за новия сезон. Битките по снежните трасета и полигони започват в края на ноември.

– Г-жо Дафовска, с какво настроение Влади Илиев, Краси Анев и останалите национали подхождат към предстоящите битки?
– Всичко върви по план. Момчетата и момичетата изпълняват подготовката, която е заложена от треньорите. Сега са за 20 дни на глетчер в Австрия. След това се прибират за няколко дни и потеглят за Ливиньо. Там ще направят още един лагер, защото от миналата година доста от рано има сняг. Първите три Световни купи започват в края на ноември. Ще има и още едно събитие, което не е толкова спортно. Ще направим награждаване на 28 октомври. Няма как да пропуснем подобно тържество, защото това ни беше най-успешната година от доста време насам.

– Владимир Илиев успя да се реализира на световното първенство, където спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина. Имаше ли известно отчаяние от липсата на резултати на подобно ниво?
– Девет години работихме и чакахме. Миналият сезон също не беше особено успешен до месец март. Тогава отново си казвахме, че ще се повтори ситуацията от предни години. Но този път се оказахме много щастливи. При Владо на две-три световни първенства и на олимпиада все един изстрел го лишаваше от медалите. Сега нещата се получиха. Стрелбата винаги му е била проблем, но среброто беше завоювано в дисциплината, в която самият той най-малко очакваше. Може би точно това беше разковничето, защото нямаше напрежение. Беше по-освободен.

– По какъв начин набраното самочувствие от успеха ще се отрази на Влади Илиев през новия сезон?
– Ще го започне с по-голямо напрежение. Вече вярва, че може да се състезава с успех на най-високото ниво и може да се бори с норвежците и германците. Иска да се докаже. Дано това не му изиграе лоша шега, защото в миналото от голяма амбиция претренирваше.

– Направихте ли някакви промени в националните гарнитури за по-добри резултати?
– Запазихме треньорския състав, с който работят Владо и Краси Анев. Още от пролетта попитах дали има нужда от промяна. Говорихме за наемане на елитен стрелкови треньор от чужбина. Търсим различни варианти. Краси Анев дори е готов да се върне и да тренира с отбора. Подобен наставник от средна класа има висока заплата от 5-7 хил. евро на месец. Това е огромна сума за нас. Консултирала съм се с поляците, които опитаха подобен вариант с норвежец и германец. Резултатите са противоречиви. Дали западен специалист ще успее да работи успешно с нашите момчета и момичета?

– Има ли светлина в тунела при жените, където през последните години резултатите от вашето време са само приятен спомен?
– Светлината не е много голяма. Знаете, че загубихме няколко биатлонистки. Емилия Йорданова се отказа. Десислава Стоянова е бременна. Имаше тежък инцидент с Даниела Кадева. Тя падна с колело на Белмекен през лятото. Счупи череп на три места. 20 дни беше обездвижена. От 1 месец се готви наравно с отбора, но няма да я пускат до Нова година, защото изостана с подготовката. Очакваме да се включи след това за някоя щафета. Закърпихме положението с Дафинка Коева. Разчитаме много на младите Милена Тодорова и Мария Здравкова. Те имат много тежка програма. Ще участват на световното първенство за девойки, а после и на европейското в горната възраст. Целта пред женския тим е да запазим трите квоти за Световната купа, но ще бъде много трудно.

– Има ли интерес от децата към биатлона след успеха на Владо Илиев?
– Той вдъхнови много деца в неговия град Троян. Над 100 малчугани тренират в двата клуба там. Сега довършваме трасето и се надяваме догодина да се инвестира допълнително в базите. В момента децата тренират по селски пътища. Търсим добър асфалт, а в същото време трябва да ги пазим от автомобилите.

Source Article from http://insport.bg/2019/10/17/%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5/#utm_source=rss&utm_medium=rss