Българската фехтовка изпраща една от най-успешните си години


Йоана Илиева

Българската фехтовка изпраща една от най-успешните години в историята си с много млади и перспективни състезатели, които записаха уникални за страната ни победи.

“Приключваме 2019 с голямо удоволствие, защото българската фехтовка не е имала подобни успехи от много време, каза президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева на пресконференцията в пресклуб „България“. – Йоана Илиева стана носителка на Световната купа на сабя за жени до 20 години, след като извоюва бронзов медал на световното първенство за девойки в Полша, записа още три победи, едно второ и две трети места. Галин Генов стана трети на Европейското първенство на сабя за младежи в Италия.

Тодор Стойчев спечели три поредни турнира на сабя, валидни за Европейската купа за кадети – в София, в Букурещ и в Айслинген (Германия) – и е временен лидер в европейската ранглиста за кадети. С отлични представяния в своята възрастова група са и Рахим Рашайда (шпага), Йордан Гълъбов (шпага), Белослава Иванова (сабя), Емма Нейкова (сабя). До края на декември имаме още няколко състезания, на които очакваме Тодор Стойчев да продължи с победите и догодина да се похвалим с още една комплексна Европейска купа, каквато навремето Йоана взе два пъти.“

Българска федерация по фехтовка отчете успехи и в отборните състезания през годината. Сабльорките ни извоюваха пето място на световното първенство за девойки в Полша, а кадетите записаха два златни медала в турнири, валидни за Европейската купа – в София и в Букурещ.

“Подобни успехи не сме имали досега, а младите ни фехтовачи са по-успешни от мен на тяхната възраст, коментира специалният гост на пресконференцията – егендата на българската фехтовка Васил Етрополски. – Йоана, Тодор и Галин вървят по съвършено нов път. Когато се състезавах, като юноша и кадет, нямах такива успехи, победите дойдоха по-късно. Една малка България със своите клубове и хора, които се занимават с фехтовка, имат двама шампиони при кадети, докато големи нации нямат нито един. Няма да ми стигне времето, за да разкажа какво е необходимо, за да постигне един състезател такива върхове. Иска се дисциплина, талант, желание за успех, непримиримост, трудолюбие. Постиженията им са изключителни, а къде ще стигнат – надявам се да стигнат по-високо от мен или поне да постигнат това, което аз съм направил. Медалите им са успех за Българска федерация по фехтовка и за фехтовална академия „Васил Етрополски“, която започна преди 10 години и дори в мечтите си не съм се надявал, че ще има такива постижения.”

Основната цел пред Българска федерация по фехтовка за 2020 година ще бъде получаването на най-малко една квота за олимпийските игри в Токио. Квалификацията ще бъде през април в Мадрид, а надеждите ни са свързани с Йоана Илиева и всички, които ще участват в състезанието на сабя мъже и жени, и шпага мъже. Очакванията са и за медали от турнирите за Европейската и Световната купа, както и от Европейското и Световното първенство за кадети и младежи.

“Готвим се по план и се надяваме в края на април трудът ни да даде резултат, каза треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов. – За олимпийската квалификация няма сигурни участници, там е важно моментното състояние, а не цялостното представяне. Ще участва по един човек от държава, и само първият в състезанието ще се класира. 2019 беше изключително успешна и повече за възрастовата група на фехтовачите ни не може да искаме. Благодаря на Българска федерация по фехтовка, на Министерството на младежта и спорта, на всички колеги, които работят в клубовете, и на спаринг партньорите. На всяко състезание в България участват по 60 деца, което не беше чувано доскоро.“

“Чувала съм много теории, че когато едно дете има успехи от ранна възраст, когато порасне може да се възгордее или да не показва същите резултати. Освен това и очакванията се вдигат. Конкуренцията в състезанията за Световната купа и в световната ранглиста е огромна. Всички държави ходят на всички състезания. И когато успееш да спечелиш подобен турнир, това показва, че ги превъзхождаме. И че в никакъв случай не трябва да се губи цялата енергия, която се събира не само около мен, но и около всички успехи. Набираме инерция с всяко следващо състезание. Ходим на много повече турнири, а това ме мотивира много. Нагласата е съвсем различна, когато тренираш за конкретна цел и когато тренираш за да бъдеш по-добър”, заяви Йоана Илиева.

“Смятам да продължавам в същия дух и да показвам още по-големи резултати. Един медал не значи, че съм постигнала нещо. Най-важното е мотивацията за достигане на целта, която съм си поставила. Моите родители никога не са ме натискали да правя нещо. Винаги съм избирала аз. Фехтовката за мен е спортът, който трябва да играя и засега не мисля да спирам”, каза от своя страна Белослава Иванова, носителка на сребърен медал в турнира за Европейската купа за кадетки в Букурещ, Румъния.

Бронзовият ми медал от Европейското първенство на сабя е кулминацията, в която всички часове на работа и тренировки и много други фактори дават своя резултат. Емоцията е невъобразима. За мен той е резултат от пет конкретни неща: постоянство, дисциплина, мотивация, последователност и целенасоченост. Важна е и подкрепата на семейство, на треньори, на приятели. Всичко това оказва влияние в един спорт. За нас фехтовката е начин на живот. Всеки ден мислим за това, как ще тренираме, къде ще тренираме, кога имаме състезания. С медала разбрах нещо много интересно: наградата за добрата работа е още повече работа. Така че продължавам с тренировките”, подчерта Галин Генов.

А Тодор Стойчев добави: “Започнах годината с много притеснения, защото ми е последна при кадетите. Чувствах се все едно трябва да спечеля всяко състезание. Имаше голям психически натиск и в първия турнир не можах да издържа. След това си казах, че ако отида на състезание трябва да съм спокоен и да съм готов за всичко. В Истанбул станах пети, а след това дойдоха трите поредни Европейски купи, които спечелих. В момента съм на 90 точки от втория в ранглистата, което означава едно първо място. Бачкам абсолютно всеки ден. Повечето дни тренирам по два пъти на ден, а и уча в I СОУ „Пенчо Славейков“. Фехтовката за мен е на първо място и смятам, че съм на правилния път. През следващата година има европейско и световно първенство за кадети, и ще се боря за първо място на двете състезания. “

Българска федерация по фехтовка ще кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за финансиране през 2020 година с проект за бюджет на базата на категоризацията ни. Бюджетът за 2019 г. е 320 000 лв. и с него са постигнати отличните резултати.

Source Article from http://insport.bg/2019/12/04/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss