Берлинале ще покаже пълната версия на част първа от „Нимфоманка”

Световната премиера на филма „Нимфоманка” на Ларс фон Триер ще е на Коледа - 25 декември 2013 г. Снимка: © Christian GeisnaesБЕРЛИН. По време на 64-я Международен кинофестивал в Берлин (64. Internationalen Filmfestspiele Berlin; Berlinale) ще се състои световната премиера на пълната версия на част първа от филма „Нимфоманка” (Nymphomaniac). Очакваната с изключително голям интерес лента на датския режисьор Ларс фон Триер (Lars von Trier; 1956) ще бъде показана извън конкурсната програма, съобщи сайтът на Берлинале.


Режисьорската версия на най-новия му филм е с продължителност над пет часа. В германската столица той ще бъде показан в две части, както и вариантът за световно разпространение, който киноманите ще видят като Volume 1 с времетраене 118 мин. и Volume 2 – 124 мин. Премиерата на първата част е на 25 декември (сряда) 2013 г., а втората ще излезе на екран през март 2014 г. Засега не е уточнена дата, на която публиката на престижния кинофестивал, ще види филма. Берлинале ще бъде открит на 6 февруари и ще продължи до 16 февруари 2014 г.

Ларс фон Триер - ексцентричен, но винаги болезнено откровен със зрителите. Снимка: © Christian GeisnaesМонтажът, при който продължителността на кинодрамата е била съкратена до четири часа, е направен без участието на Ларс фон Триер, припомня Lenta.ru. Продуцентът Петер Олбек Йенсен (Peter Aalbæk Jensen), който е работил с режисьора и по неговите брилянтни творби „Догвил” (Dogville; 2003) и „Меланхолия” (Melancholia; 2011) заявил, че съкращенията са направени не от цензурни съображения, а от търговски. Всъщност всички сцени със сексуален характер са оставени нередактирани, но по договор, дистрибуторите имали право да „замазват” онези фрагменти, за които сметнат че са неприлични, уточнил продуцентът.

„Нимфоманка” е дивата, но поетична история на Джо – в ролята е Шарлот Гинсбърг (Charlotte Gainsbourg), която сама си поставя диагнозата „нимфоманка”, а филмът проследява живота й – от раждането до нейната 50-годишнина. В една студена зимна вечер, старият, но чаровен ерген, Селигман, чиято роля изпълнява Стелан Скарсгаард (Stellan Skarsgård), намира пребитата Джо в тъмна уличка. Той я пренася в дома си, където в продължение на няколко дни се грижи за нея, като същевременно с това тя му разказва живота си. Мъжът слуша внимателно нейната многопосочна история, която изобилства с превратности и различни асоциации….

Освен Гинсбърг и Скарсгаард, във филма на Триер, продукция на Zentropa, участват още Стейси Мартин (Stacy Martin), Шиа Лебьоф (Shia LaBeouf), Джейми Бел (Jamie Bell), Удо Киир (Udo Kier), Ума Търман (Uma Thurman), Софи Кенеди Кларк (Sophie Kennedy Clark), Уилям Дефо (Willem Dafoe), Миа Гот (Mia Goth), Крисчън Слейтър (Christian Slater), Никълъс Бро (Nicolas Bro), Кони Нилсън (Connie Nielsen) и др. През май т.г. същите актьори се снимаха в уникална промо-фотография заснета от Каспър Сейерсен (Casper Sejersen). В лявата част на снимката, с лепенка на устата и в ролята на фотограф, беше заснет самият режисьор.


„Публиката на Берлинале ще бъде първата, която ще види пълната, версия на Volume I. Ларс фон Триер беше гост на фестивала за първи път през 1984 г. и сега се завръща тук с този филм. Естетиката, която е създал в „Нимфоманка” е впечатляваща и радикална”, каза Дитер Кослик (Dieter Kosslick), директор на Международния кинофестивал в Берлин.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/kino/1302-berlinale-ste-pokage-palnata-versia-na-chast-parvata-ot-nymphomaniac.html