Над 45 млн. души ще гледат Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Диригентът Даниел Баренбойм е известен със своите пацифистки убеждения. Снимка: © Terry LinkeВИЕНА. В първия ден от 2014 година, в Голямата зала на „Музикферайн” (Wiener Musikverein), наричана още и Златната, ще бъде проведен за 74 път традиционния Новогодишен концерт (Neujahrskonzert 2014) на Виенската филхармония (Wiener Philharmoniker). Акцентът на тазгодишния концерт ще бъде стогодишнината от началото на Първата световна война, която ще бъде отбелязана с валса на Йозеф Щраус (Josef Strauss; 1827-1870) „Палми на мира”, oпус 207 (Friedens-Palmen, Walzer, op. 207), съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.


Виенската филхармония подчертава важността на темата за мира и с избора си на Даниел Баренбойм (Daniel Barenboim), който след 2009 г. за втори път в своята кариера ще дирижира Новогодишния концерт. Баренбойм е не просто световноизвестен диригент, той е и един от най-знаменитите защитници на мира, който през годините многократно е отстоявал пацифистките си убеждения. През 1999 г. той създаде West-Eastern Divan Orchestra, чиито оркестранти са от арабски и израелски произход; редовно дирижира в Рамала (Палестина), а през май 2011 г. под негово ръководство се състоя концерт в ивицата Газа, в който участваха избрани оркестранти от най-добрите симфонични състави на Европа. Усилията, които Баренбойм полага за установяването на мир между Палестина и Израел, бяха високо признати и той бе „назначен” за Почетен посланик на мира към ООН.

В програмата на Новогодишния концерт ще бъде отбелязана и 150-годишнината от рождението на германския композитор Рихард Щраус (Richard Strauss; 1864-1949), като по този повод филхармониците са решили да изпълнят „Лунна музика” (Mondscheinmusik) – фрагмент от неговата последна опера „Капричио” (Capriccio; 1942).

Катрин Менцингер и Владимир Гарбузов са сред големите звезди на австрийското танцово изкуство. Снимка: © ORFЗа първи път тази година режисьор на неповторимия музикален спектакъл е германецът Михаел Бeйер (Michael Beyer), който вече доказа таланта си при подготовката на традиционния „Концерт в лятна нощ” на Филхармонията (Sommernachtskonzert der Wiener Philharmoniker) в двореца „Шьонбрун” (Schloss Schönbrunn). През септември, в обновения дворец „Лихтенщайн” (Gartenpalais Liechtenstein), бяха заснети двата танца на балета на Виенската щатсопера (Wiener Staatsoper): „Романтиците” (Die Romantiker, Walzer, op. 167) от австрийския композитор Йозеф Ланер (Joseph Lanner; 1801-1843) и полката „Пицикати” от балета „Силвия” (Variation dansée (Pizzicati) aus dem Ballett Sylvia) от французина Лео Делиб (Leo Delibes; Léo Delibes (1836-1891), които ще бъдат излъчени по време на концерта. Главен хореограф на очаквания с нетърпение в цял свят спектакъл е британецът Ашли Пейдж (Ashley Page), който веднъж вече е работил за Новогодишния концерт. По време на изпълнението на „На хубавия син Дунав” (An der schönen blauen Donau, op. 314; 1867) от Йохан Щраус-син (Johann Strauss Sohn; 1825-1899), на живо в Мюзикферайн ще се представят звездите на австрийското танцово изкуство Катрин Менцингер (Kathrin Menzinger) и Владимир Гарбузов (Vadim Garbuzov).

По време на паузата на концерта, телевизионните зрители ще имат възможността да видят специално заснетия филм - das Werden so eines Konzerts. В продължение на почти година режисьорът Феликс Брайзах (Felix Breisach) е запечатал с камерата си живота зад кулисите на може би най-популярното събитие в света на класическата музика. Филмът ще ни направи свидетели на първите репетиции за концерта, на подготовката на костюмите – за първи път техен дизайнер е модната легенда Вивиън Уестууд (Vivienne Westwood), както и на огромната техническа работа на екипа от държавната австрийска телевизия ORF по подготовката за излъчването на концерта. Новогодишният концерт ще бъде излъчван пряко в 92 страни и ще бъде гледан от 40-50 милиона души. БНТ 1 ще предава директно, от 12.15 ч. на 1 януари 2014 г.

Програма на Новогодишния концерт 2014
на Виенската филхармония:

Eduard Strauss: Helena Quadrille, op. 14
Josef Strauss: Friedenspalmen. Walzer, op. 207
Johann Strauss (Vater): Carolinen-Galopp, op. 21
Johann Strauss (Sohn):
Egyptischer Marsch, op. 335
Seid umschlungen, Millionen. Walzer, op. 443
Stürmisch in Lieb’ und Tanz. Polka schnell, op. 393

- Pause -


Johann Strauss (Sohn):
Ouvertüre zur Operette Waldmeister
Klipp-Klapp. Galopp, op. 466
Geschichten aus dem Wienerwald, Walzer, op. 325

Josef Hellmesberger jun.: Vielliebchen, Polka française, op. 1
Josef Strauss: Bouquet-Polka, Polka schnell, op. 188
Richard Strauss: Mondscheinmusik aus der Oper Capriccio
Joseph Lanner: Die Romantiker, Walzer, op. 167
Josef Strauss:
Neckerei. Polka mazur, op. 262
Schabernack. Polka schnell, op. 98
Leo Delibes: Variation dansée (Pizzicati) aus dem Ballett „Sylvia
Josef Strauss:
Dynamiden, Walzer, op. 173
Ohne Sorgen, Polka schnell, op. 271

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1307-nad-45-mln-dushi-ste-gledat-novogodishnia-konzert-na-vienskata-philharmonia.html