Пини Гершон: Щастлив съм да се нарека българин

Той е един от най-великите треньори в историята на баскетбола. Има пет европейски финала и три трофея в Евролигата начело на израелския гранд „Макаби“ Тел Авив.

Сам по себе си, Пини Гершон е институция в света на спорта. Израства в жестока мизерия. Никога не вижда татко си. Той изоставя майка му, когато Пини е бебе.

Години наред, пастрокът му малтретира и него, и сестра му. Освен майка му, която боготвори и за която се грижи до сетния й час, дядо му по бащина линия, е силната фигура в живота му. И този дядо е връзката на Гершон с България, защото… е българин и години наред работи като равин в Лом и в Пловдив.

„Щастлив съм да се нарека българин. Дядо ми беше българин, а аз чувствах, че трябва да направя нещо, да дам нещо от себе си на България.” Така започва своеобразната изповед на легендарния треньор пред БТВ.

Изповед, продължила точно 73 минути и проведена по Zoom, която ще бъде излъчена точно в 11:00 ч. сутринта на официалната страница на bTV Спорт във „Фейсбук“ утре – събота (23 май). В нея ще видите уникални кадри от живота и кариерата на Гершон.

За първи път  ще бъде показана архивна снимка от детството на емблематичния специалист, заедно с неговия български дядо, по време на церемонията Бар Мицва.

Както и още два запомнящи се кадъра – от къщата, в която Пини е роден и от жилищната кооперация, в която израства и в която десетилетия наред продължава да живее майка му.

„Всеки път, когато кацам в София, се прибирам вкъщи. Обичам всичко в България. Винаги ще помагам на българския баскетбол, ако се нуждаят от мен. Когато приех поканата да застана начело на националния ви отбор, бях чувал само три имена – Румен Пейчев, Атанас Голомеев и Тошко Стойков”, връща се назад във времето Гершон, който през последните 5 години е човекът-оркестър в израелската федерация по баскетбол и като генерален мениджър отговаря пряко за всички национални отбори в мъжкото направление.

Source Article from http://insport.bg/2020/05/22/%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%BE%D0%BD-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A/#utm_source=rss&utm_medium=rss