ХК ЦСКА организира кампания за съществуването си

Хандбален клуб ЦСКА е основан през 1962 година. Със създаването му се поставя началото на детско-юношеската школа на ЦСКА по хандбал, която в по-късен етап се утвърждава като водеща в страната. Основната дейност на клуба е подготовката на спортни кадри, изграждане на представителни отбори за всички възрастови групи и участие в държавни първенства.

Клубът разполага с база в град София на бул. „Асен Йорданов“ 2 (бившата зала „Дескрим“), получена въз основа на концесионен договор с Министерство на младежта и спорта.

От февруари 2020 година Хандбален клуб ЦСКА е в предизвестие за напускане на залата, която бе дом на клуба повече от 40 години.

ЦСКА е един от най-титулуваните хандбални клубове в далечното и близко минало в спортната история на България. В периода 1976-1991 година печели над 40 трофея и прави няколко пробива в европейските клубни турнири, включително полуфинал при жените. Мъжкият отбор на ЦСКА достига до забележително постижение – 82 поредни победи във всички турнири в рамките на почти две години. След последната шампионска титла на женския отбор през 1991 година и последната купа на България, спечелена от мъжкия отбор през 2002 година, отборите в различните върастови категории в школата на ЦСКА постепенно намаляват, а с тях и успехите на отбора.

Организирана е кампания за събраните на средства, за да се изплатят част от задълженията и да се извършат належащи ремонти.

Залата и прилежащите съблекални и помещения са в изключително лошо състояние, което едва позволява провеждането на спортна дейност. В последните години ръководството на клуба успя със собствени средства да подмени осветлението на залата, както и да осигури транспорта и монтажа на вече използвана PVC спортна настилка за хандбал, която беше предоставена на клуба безвъзмездно. Към момента е необходим неотложен ремонт на покрива, който при дъжд тече на няколко места и образува големи локви по терена. Също така, залата се нуждае от подмяна на остъкляването и изолация, основен ремонт на съблекални и помещения, осигуряване на някакъв вид отопление за студения сезон и други ремонти и консумативи.

Хандбален клуб ЦСКА не получава никакво финансиране към настоящия момент, както и в последните поне 10 години при предишното ръководство на клуба.

В резултат на това клубът е в затруднено финансово положение – има натрупани задължения за над 50 000 лева, които не позволяват получаване на средства от Министерство на младежта и спорта. Единствената подкрепа идва от фирма на предишен състезател на клуба, която помага с осигуряване на транспорт за юношите, при пътуване за спортни състезания извън София.

„Нека спасим клуба и да осигурим необходимите минимални условия, за да върнем децата на игрището!“, зоват фенове на ЦСКА.

Който може и иска да помогне на хандбален клуб ЦСКА, може да го направи ТУК!!!

Source Article from http://insport.bg/2020/05/23/%D1%85%D0%BA-%D1%86%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82/#utm_source=rss&utm_medium=rss