Песен на Rudimental е най-излъчвана в българския ефир през 2013 г.

Британците Rudimental са най-излъчвани в българския радио- и телевизионен ефир през 2013 г. Снимка: facebook.com/RudimentalUKСОФИЯ. Песента Waiting All Night на британската формация Rudimental e най-излъчваната в българския радио- и телевизионен ефир през 2013 г. Дръмендбейс сензацията, която взриви родните фенове със своя DJ Set на 14 декември в зала „Христо Ботев”, е лидер в електронното медийно пространство на България с 8130 ротации на песента, съобщиха от дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН.


На второ място в официалния BG чарт с 7025 излъчвания e Get Lucky на Daft Punk feat. Pharrell Williams, а на трето остава Low Deep T с Casablanca. В Топ 10 попада и едно българско парче – „Опасно близки” на Михаела Филева feat. Venzy, което потвърждава положителната тенденция за пускане на все повече българска музика в медиите. Българските песни в топ 100 са общо 17, сопълбат от дружеството.

ТОР 10 BG Airplay 2013

1 януари – 15 декември

1. Rudimental – Waiting All Night
2. Daft Punk feat. Pharrell Williams – Get Lucky
3. Low Deep T – Casablanca
4. Antonia – Marabou
5. Calvin Harris feat. Ellie Goulding – I Need Your Love
6. Naughty Boy feat. Sam Smith – La La La
7. Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton - Can’t Hold Us     
8. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
9. James Arthur - Impossible
10. Михаела Филева feat. Venzy - Опасно близки”

Песента на Михаела Филева feat. Venzy е излъчена 5885 пъти, с което заслужено е начело на българския Топ 10. След нея се нареждат изпълненията „А дано, ама надали” на Графа feat. Venzy & Михаела Филева и „Както искаш” на Били Хлапето feat. Графа.

Официалната еърплей класация на България се изготвя по поръчка на дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН от австралийската компания New Media Lab. Тя отразява излъчването на музика в най-големите български медии с музикално съдържание – радиостанциите БГ Радио, City, „Дарик”, FM+, Fresh, програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” на БНР, Magic FM, NJoy, Radio1, StarFM, The Voice Radio, „Веселина”, „Витоша”, Z-Rock и телевизиите БНТ, bTV, NOVA, The Voice TV и City TV.

Според медийни наблюдатели, обявените по-горе резултати доказват тенденцията, че в българския ефир се обръща основно внимание на неангажираща и развлекателна музика – предимно денс и поп. В класацията прави впечатление отсъствието на песни на водещи световни звезди (освен френският електронен дует Daft Punk), които през 2013 г. издадоха редица успешни албуми. Този факт потвърждава факта, че по българските радиостанции и телевизии се ротират предимно песни с по-евтини авторски права и съответно с по-непретенциозна художествена стойност, което от своя страна не дава реална представа за посоките на развитите на световната музикална сцена.    

* * *

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право - тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите световни мейджър компании: Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group, заедно с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на повече от 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

* * *

NЕW MEDIA LAB e специализирана компания, която работи със системата Media Analytics – последно поколение технология за мониторинг на аудио и телевизионни програми с точен анализ на излъчените в ефира музика и реклами. Точността на данните и дълбочината на анализите (търсене и статистики в база данни от над 1 милион единици) на NEW MEDIA LAB променят индустрията, като дават възможност за реална снимка на музикалния и рекламен пазар. Данните за еърплей се доставят в онлайн режим, едновременно за различни медийни канали, през цялото денонощие.

Source Article from http://artnovini.com/art-mix/muzika/1312-pesen-na-rudimental-e-nai-izlachvana-v-bulgarskia-efir-prez-2013g.html